Tarvitsetko D-vitamiinia purkista?

  • d_vitamiini

Suomalaiset saavat D-vitamiinia niukasti etenkin lokakuusta huhtikuuhun, kun aurinko ei ole ilonamme. Useimmille purkkivitamiini on tarpeen läpi vuoden.

d_vitamiini_lapsi
1. Lapsi

Lapsi tarvitsee D-vitamiinivalmistetta jo 2-viikkoisena vauvana. Silloin 10 mikrogramman vitamiiniannos annetaan tippoina. Jos vauva saa D-vitamiinilla rikastettua äidinmaitokorviketta, neuvola ohjeistaa, paljonko D-vitamiinilisää tarvitaan. Vuoden ikäisestä lähtien voi kokeilla lapsille suunnattuja hyvänmakuisia purutabletteja. Lapset tarvitsevat D-vitamiinilisää 10 mikrogrammaa vuorokaudessa vuoden ympäri täysi-ikäisyyteen asti. Lasten D-vitamiinivalikoima on laaja: tarjolla on tabletteja, kapseleita, purutabletteja, tippoja ja suihkeita.

2. Ikääntynyt

D-vitamiini_vanhus

D-vitamiinilla on tärkeä rooli luuston hyvinvoinnissa ja vastustuskyvyn ylläpidossa. Sitä saa luontaisesti auringon ultraviolettisäteilystä sekä rasvaisesta kalasta ja joistakin sienistä, kuten kanttarelleista. Yli 75-vuotiaille suositellaan D-vitamiinilisää 20 mikrogrammaa vuorokaudessa läpi vuoden. D-vitamiinin saanti auringosta vähenee iän myötä, jos ulkoilu vähenee tai käytetään ihoa peittäviä vaatteita. Joillakin myös ruokavalio yksipuolistuu. D-vitamiinilisän ottaminen ympäri vuoden voi olla hyväksi ennen 75 vuoden ikää, jos ei syö rasvaista kalaa 2–3 kertaa viikossa ja käytä ravitsemussuositusten mukaan maitovalmisteita ja ravintorasvoja, joissa on D-vitamiinilisä.

3. Odottava äiti

d_vitamiini_raskaana

Odottava äiti jakaa ravintoaineet kasvattamansa uuden ihmisalun kanssa. Siksi raskauden ja imetyksen ajan on ehdottoman tärkeää nauttia purkista 10 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä. Moni raskaana oleva syö heille räätälöityjä monivitamiinivalmisteita, saadakseen riittävästi muun muassa foolihappoa. Näissä tuotteissa on myös D-vitamiinia. Varmista apteekista, tarvitsetko lisäksi erillisen D-vitamiinivalmisteen. Myös muille täysi-ikäisille suositellaan ​75-vuotiaaksi asti 10 mikrogramman D-vitamiinilisää ympäri vuoden, ellei ruoasta saa riittävää määrää tai mikäli käytössä oleva monivitamiini- tai kalkkivalmiste ei sisällä D-vitamiinia. Oman tarpeensa voi selvittää apteekissa.

Asiantuntija: apteekkari Maarit Hannu, Kupittaan apteekki

Lue lisää:
D-vitamiini säätelee kalsium- ja fosforitasapainoa
D-vitamiinin puute yhteydessä muistin heikkenemiseen?
Saatko tarpeeksi D-vitamiinia?

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje