Seleeni ehkäisee tulehdussairauksia

  • seleeni

Seleeni on tärkeä hivenaine, mutta liian suuret annokset ovat haitallisia, jopa myrkyllisiä.

Seleeni on tärkeä hivenaine. Suomessa on jo pitkään lisätty sitä lannoitteisiin ja rehuun ja näin varmistettu riittävä saanti väestötasolla. Liian suuret seleeniannokset ovat haitallisia, jopa myrkyllisiä. Seleeni ehkäisee tulehdussairauksia ja suojaa elimistöä karsinogeeneiltä ja raskasmetalleilta. Lisäksi se huolehtii maksan normaalitoiminnasta ja ylläpitää normaalia näköä, ihon ja hiusten terveyttä.

Lähteet:

Liha ja lihavalmisteet, maito, maitovalmisteet, täysjyvävilja. Lisäksi seleeniä on kalassa, kananmunissa, sienissä, seesaminsiemenissä, linsseissä, soijatuotteissa, munuaisissa, pavuissa, herneissä ja poron maksassa. Jos ja kun ravinnosta saa riittävästi seleeniä, voi seleeniä sisältävien ravintolisien ja monivitamiinitablettien yhtäaikainen käyttö nostaa seleenin saannin liian korkeaksi. Yksi seleenilisää mahdollisesti tarvitsevista ryhmistä on vegaanit.

Annostus:

Päivittäinen seleenin saantisuositus on 60 μg/vrk miehille ja 50 μg/vrk naisille. Turvallisen saannin ylärajana pidetään 300 μg/vrk.

Lähteet: Terve.fi ja Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje