Saatko tarpeeksi jodia?

  • 0415_jodi

Suomalaiset kärsivät jodin puutoksesta. Asiantuntijat kehottavat lisäämään ruokavalioon luonnollisia jodin lähteitä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäystä. Jodia alettiin 1950-luvulla lisätä suolaan, minkä ansiosta struuma katosi maastamme lähes kokonaan. Kansalaisten ruokatottumukset ovat nyt muuttuneet ja jodin puutos seurauksineen uhkaa.

”Keskeisin syy jodin saannin vähenemiseen on valmisruokien ja erikoissuolojen lisääntynyt käyttö. Elintarviketeollisuuden, suurkeittiöiden ja ravintoloiden suola on yleensä jodioimatonta. Erikoissuolat ja merisuola eivät myöskään sisällä jodia”, dosentti, laillistettu ravitsemusterapeutti Paula Hakala Kelasta kertoo.

Jodia tarvitaan kilpirauhashormonien valmistukseen. Ne säätelevät muun muassa aineenvaihduntaa ja sydämen toimintaa sekä vaikuttavat keskushermoston normaaliin kasvuun ja kehitykseen. Vakava jodin puute voi heikentää syntyvän lapsen fyysistä ja henkistä kehitystä. Tämän vuoksi raskaus- ja imetysaikana jodin saantiin tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Jodin lähteet

Tuotantoeläinten rehuun lisätään jodia, ja siten maitovalmisteet ja kananmunat ovat parhaita jodin lähteitä. Luontaisesti jodia on myös kalassa ja äyriäisissä, ja pienempiä määriä viljassa ja lihassa. Aikuisille suositellaan päivittäin 150 mikrogrammaa jodia. Raskaus- ja imetysaikana määrä nousee 175:een ja 200 mikrogrammaan.

”Jodin tarpeesta puolet täyttyy, kun käyttää päivittäin 5-6 desilitraa nestemäistä maitovalmistetta ja 2-3 viipaletta juustoa. Loppu tulee esimerkiksi pari, kolme kertaa viikossa nautitusta kalasta sekä kananmunista ja leivästä. Raskaus- ja imetysajan lisätarve täyttyy esimerkiksi 1-2 desilitralla jugurttia tai 100 grammalla rahkaa.”

Tavallinen suola kannattaa vaihtaa jodilla täydennettyyn suolaan. Suolan määrää ei pidä missään tapauksessa lisätä, sillä jodioitu suola sisältää yhtä lailla sydän- ja verisuoniterveydelle haitallista natriumia kuin muut suolat.

Jos odottava äiti tai vegaani epäilee saavansa liian vähän jodia, hän voi käyttää jodia sisältävää monivitamiinivalmistetta. Vakavassa jodin puutoksessa lääkäri antaa ohjeen lisän käyttöön.

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje