Rauta, vanhin tunnettu hivenaine

  • rauta

Raudan puute aiheuttaa anemiaa, jonka oireita ovat väsymys, keskittymiskyvyn puute sekä heikentynyt suoritus- ja vastustuskyky.

Rauta on vanhin tunnettu hivenaine. Elimistön raudasta suurin osa on hemoglobiinissa, missä se osallistuu hapen kuljetukseen. Noin kolmasosa elimistön raudasta on varastoituneena pernassa, maksassa ja luuytimessä.

Lähteet:

Maksa, sisäelimet, lihavalmisteet ja liha sekä täysjyväviljavalmisteet, erityisesti ruisleipä.

Annostus:

Ruoan raudasta imeytyy elimistöön melko vähän, noin viitisentoista prosenttia. Imeytyminen tehostuu, jos rautavarastot pienenevät.

Miehillä, nuorilla tytöillä ja vaihdevuodet ohittaneilla naisilla raudan saannin suositus on 9 mg/vrk. Kuukautisten takia naisten raudantarve on suurempi murrosiästä vaihdevuosi-ikään saakka.

Anemia on häiriö, jonka aiheuttaa raudan puute. Sen oireita ovat väsymys, heikotus, keskittymiskyvyn puute, hermostuneisuus, kalpeus sekä heikentynyt suoritus- ja vastustuskyky.

Suuret rauta-annokset (yli 500 mg) aiheuttavat lapsilla vakavan myrkytyksen, jonka oireita ovat oksentelu, suolistovuodot, kooma ja neurologiset oireet.

Lähteet: terve.fi ja Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

85123589 Avainapteekit_Cystalia banneri_215x300px_052021

Aqualan_L_banneri_avainapteekit_215x500_2021

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje