Kuka tarvitsee lisää B-vitamiinia?

  • Ikäihmiset_metsässä

B-vitamiiniryhmään kuuluu monia eri B-vitamiineja ja foolihappo. Vegaanien, raskaana olevien ja ikäihmisten pitää varmistaa, että he saavat niitä tarpeeksi.

Vegaani

Vegaanista ruokavaliota noudattavan on vaikea saada ravinnostaan riittävästi B12-vitamiinia, jota on luonnostaan paljon lihassa ja sisäelimissä.
B12-vitamiinin puutos näkyy väsymyksenä, veriarvojen heikkenemisenä ja vireystilan las-kuna. Juuri vegaanisen ruokavalion aloittanut ei välttämättä huomaa olossaan minkäänlaista muutosta, sillä B12-vitamiini varastoituu kehoon joksikin aikaa. Ajan mittaan varastot kuitenkin ehtyvät. Vegaani saa tarkemmat ohjeet vitamiinivalmisteiden käyttöön apteekista.

Raskaana oleva

Jo raskautta suunnitteleville naisille suositellaan foolihapon lisäämistä ravintoon. Foolihappo on tärkeää sikiölle raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana, jolloin si-kiön hermosto kehittyy. Foolihapon puute voi aiheuttaa sikiölle vakavan hermostoputken sulkeutumishäiriön. Pahimmillaan puutos voi johtaa keskenmenoon. Odottaessa kannattaa käyttää erityisesti raskaana oleville tarkoitettuja vitamii-nilisiä, sillä monien valmisteiden yhtäaikainen käyttö voi johtaa liialliseen vitamiinien saantiin.

 

Ikääntynyt

Vanhemmiten ruokahalu saattaa heiketä, koska haju- ja makuaisti muuttuvat. Monet ikäihmiset  kärsivätkin B-vitamiinien puutteesta. Puutos voi näkyä väsymyksenä, hermosto-oireina ja alhaisena hemoglobiinina, jopa anemiana.  Jos muisti heikkenee, syöminen voi unohtua. Myös osa lääkkeistä saattaa vaikuttaa B-vitamiinien imeytymiseen. Esimerkiksi kakkostyypin diabeteksen hoitoon tarkoitetut lääkkeet ja närästyslääkkeet saattavat heikentää  B12-vitamiinin imeytymistä.

 

Asiantuntijat: Kangasalan Avainapteekin apteekkari Mikko Unkila ja proviisori Joosep Kalamägi.

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje