Kenelle kalaöljykapseleista on hyötyä?

kalaöljy-hyöty

Omega-3-rasvahapot ovat koostumukseltaan parhaita mahdollisia rasvoja. Saatko sinä riittävästi näitä ihmisen terveydelle välttämättömiä omega-3-rasvahappoja?

Pohjanmeren kalastajilla on ollut tapana upottaa ahavoituneet kätensä kalaöljytynnyriin. Edelleenkin omega-3-rasvojen uskotaan edistävän ihon hyvinvointia.

Epidemiologisten selvitysten mukaan Grönlannin eskimoilla tavataan sekä elintasosairauksia että kehon rappeutumisesta johtuvia sairauksia vähemmän kuin länsimaisilla ihmisillä. Näin siksi, että eskimot syövät runsaasti kalaa, jossa on ihmisen terveydelle välttämättömiä omega-3-rasvahappoja. Niistä tärkeimmät ovat eikosapentaeenihappo eli EPA sekä dokosaheksaeenihappo eli DHA

Omega-3-rasvahapot: hyödyt

Nämä monityydyttymättömät rasvahapot ovat koostumukseltaan parhaita mahdollisia rasvoja, ja niillä on monia terveysvaikutuksia. Niistä tunnetuin on sydän- ja verisuonitauteja ennaltaehkäisevä vaikutus, sillä EPA ja DHA estävät verisuonten kalkkeutumista.

Kirjallisuudessa on näyttöä omega-3-rasvahappojen suotuisasta vaikutuksesta myös masennuksen, dementian, Alzheimerin taudin, nivelreuman sekä lasten keskittymishäiriöiden hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Lisäksi kalaöljyvalmisteita suositellaan aikuistyypin diabeetikoille, sillä heillä on kohonnut riski sairastua sepelvaltimotautiin.

Omega-3-rasvahapot: käyttö

Suomalaisten ravitsemusasiantuntijoiden mukaan viikossa tulisi syödä kaksi rasvaista kala-ateriaa, jotta saisimme riittävästi omega-3-rasvoja. Niiden päivittäinen tarve on noin yksi gramma. Erityistapauksissa annostus voi olla suurempi, mutta silti alle kolme grammaa päivässä. 

Tilastot kuitenkin kertovat, että länsimaisen ruokavalion rasvakoostumuksessa on paljon toivomisen varaa. Verenkiertoelinten sairaudet aiheuttivat 40 prosenttia kaikista kuolemista Suomessa vuonna 2009.

Merieläimissä on merkittävästi enemmän terveellisiä monityydyttymättömiä rasvahappoja kuin maaeläimissä. Kalaöljy tislataan rasvaisten kalojen, kuten makrillin ja lohen lihasta.

Tuoreessa kalan lihaöljyssä on 10–30 prosenttia omega-3-rasvahappoja. Kun kalaöljystä valmistetaan kapseleita, öljy väkevöidään siten, että EPA:n ja DHA:n määrät voivat jopa seitsenkertaistua. Lisäksi kapselointi minimoi kalaöljyn maku- ja hajuhaitat. Kapselit säilyvät kalaöljyä paremmin, ja ne sopivat myös kala-allergikoille.

Kalaöljykapseleista on hyötyä kaikille, jotka eivät syö riittävästi rasvaista kalaa. Kuitenkin verenohennuslääkkeitä käyttävien on huomioitava, että kalaöljy ohentaa verta. Myös sellaisten henkilöiden, joilla on taipumusta verenvuotoon, kannattaa neuvotella lääkärin kanssa kalaöljyvalmisteiden käytöstä.

Jutun asiantuntijana oli professori Raimo Hiltunen Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnasta.

Päivitetty 6.11.2012

5 syytä syödä omega-3-rasvahappoja

Aiheesta muualla:

Omega-3-rasvahapot - ihmelääkettäkö?

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje