Karpalo on vitamiinipommi

karpalo-vitamiinit

Karpalo sisältää C-vitamiinia jopa kaksi kertaa enemmän kuin puolukka. Pirteän makuinen marja on myös hyvä antioksidanttien lähde ja tehoaa muun muassa toistuviin virtsatieinfektioihin.

Karpalo kypsyy poimittavaksi loppusyksyllä. Se maistuu parhaimmalta pikkupakkasen puremana, jolloin karpalon enin happamuus on taittunut. Sisältämiensä omena-, sitruuna- ja bentsoehappojen vuoksi se säilyy hyvin, jopa parvekkeella sellaisenaan. Keväällä lumen alta paljastuvat karpalot kelpaavat vielä syötäviksi.

Etelä-Suomen karpalot ovat useimmiten isokarpaloita, rahkasammalsoiden koristuksia. Lapissa nämä happamat marjat viihtyvät kuivemmilla kasvupaikoilla ja ovat eteläisiä pienempiä. Vaikka isokarpalo ja pikkukarpalo ovat eri lajeja, vaikutuksiltaan ne ovat yhtä hyviä.

"Satoja vuosia sitten karpaloa käytettiin vilustumisen hoitoon ja keripukin ehkäisyyn, mihin se C-vitamiinipommina mainio olikin. Runsaskuituisella marjalla on hoidettu myös ruuansulatusvaivoja, ja murskattuna sitä on ennen vanhaan käytetty lasten suusammakseen", farmakognosian opettaja Maija Lahtela-Kakkonen Itä-Suomen yliopistosta kertoo.

Karpalo auttaa moneen vaivaan

Nykyään karpalolla pyritään estämään toistuvia virtsatieinfektioita. Niissä sen teho perustuu flavonoideihin, jotka saattavat estää bakteerien kiinnittymisen virtsateiden limakalvoihin. Koeputkissa tehtyjen kokeiden perusteella karpalo voisi estää helikobakteerin kasvua ruuansulatuskanavassa. Koeputkikokeiden mukaan se saattaisi ehkäistä myös silmäsairauksia ja sydän- ja verisuonitauteja.

"Karpalo sopii marjana jokaiselle, mutta siitä valmistettua ravintolisää tai mehua ei suositella verenohennuslääkettä käyttäville. Sellaisina se saattaa vaikuttaa lääkkeen pitoisuuksiin veressä. Samoin voi käydä, jos yhdistää karpalotuotteen mielialalääkkeisiin. Karpalo sisältää runsaasti oksalaattia, joka voi lisätä virtsa- ja munuaiskivien muodostumista."

 16.12.2011

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje