K-vitamiini, välttämätön veren hyytymiselle

  • vitamiiniK

K-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota tarvitaan ravinnosta säännöllisesti.

K-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka on välttämätön veren hyytymiselle. Se koostuu kasvisten fyllokinonista (K1-vitamiini) ja suolistobakteerien muodostamasta menadionista (K2-vitamiini).

Se varastoituu maksaan, lihaksiin ja ihoon, mutta varastot ovat pienet, joten K-vitamiinia tarvitaan ravinnosta säännöllisesti. Puutos on harvinaista, mutta oireita voisivat olla limakalvoverenvuodot, haavojen hidas paraneminen ja mustelmaherkkyys. Puutosta esiintyy ainoastaan vastasyntyneillä, joiden suolistossa ei vielä ole K-vitamiinia muodostavia bakteereita. Koska myös äidinmaidon K-vitamiinipitoisuudet ovat alhaiset, annetaan vastasyntyneille K-vitamiinia pistoksena.

Lähteet

Parsakaali, lehtikaali, pinaatti ja muut vihreät lehtikasvikset sekä kasviöljyt ja maksa. Esimerkiksi 100 grammassa lehtikaalia on 618 mikrogrammaa K-vitamiinia.

Annostus

Suositeltavaa päivittäistä saantia ei ole määritelty ravitsemussuosituksissa, mutta K-vitamiinin tarpeeksi on arvioitu noin 1 mikrogramma painokiloa kohti. Marevan-verenhyytymisen estoläkettä käyttävien tulisi huolehtia mahdollisimman tasaisesta K-vitamiinin saannista, koska se vaikuttaa lääkeen tehoon.

Lähde: Ravitsemusneuvottelukunta

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje