Jodi on välttämätön kilpirauhasen toiminnalle

  • jodi_hivenaine_kivennaisaine

Nykyään suolan käytön väheneminen on johtanut siihen, että monet suomalaiset saavat liian vähän jodia.

Ihmiselle välttämätön kilpirauhasen toimintaan tarvittava kivennäisaine. Liian vähäinen jodin saanti johtaa kilpirauhasen toimintahäiriöihin, kuten struumaan eli kilpirauhasen suurentumiseen. Kilpirauhasen kautta jodilla on tärkeä merkitys energia-aineenvaihdunnassa ja hermoston toiminnassa. Lapsilla puutos voi aiheuttaa kasvuhäiriöitä tai henkisen kehityksen jälkeenjääneisyyttä.

Jodin lähteet

Hyviä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kala ja merilevä. Jodia lisätään ruokasuolaan riittävän saannin varmistamiseksi, minkä ansiosta struuma onkin hävinnyt lähes kokonaan Suomesta. Nykyään kuitenkin suolan käytön väheneminen on johtanut siihen, että monet suomalaiset saavat liian vähän jodia.

Suositeltava annostus

Aikuiset ja yli 10-vuotiaat lapset tarvitsevat jodia noin 150 mikrogrammaa vuorokaudessa, nuoremmat lapset iästä riippuen 50–120 mikrogrammaa. Raskaana olevien saantisuositus on 175 mikrogrammaa ja imettävien 200 mikrogrammaa.

Lähteet: hyvinvoinnin.fi/jodi ja Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Lue lisää:

Saatko tarpeeksi jodia?

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje