D-vitamiini säätelee kalsium- ja fosforitasapainoa

  • 0416_dvitamiini

D-vitamiinia saa kalasta ja vitaminoiduista maitotuotteista. D3-vitamiinia syntyy kesällä runsaasti ihossa auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta.

D-vitamiini on rasvaliukoinen, luuston ja hampaiden kalsium- ja fosforitasapainoa säätelevä vitamiini. Se parantaa myös lihasten toimintakykyä. D3-vitamiinia syntyy kesällä runsaasti ihossa auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta. Luonnostaan D3-vitamiinia on merkittäviä määriä vain kalassa. D-vitamiinin puute voi aiheuttaa lapsilla riisitautia, aikuisilla luun pehmenemistä.

Lähteet

Tärkeimpiä D-vitamiinin lähteitä ovat kala, vitaminoidut maitotuotteet, margariinit, kasvirasvalevitteet. D-vitamiinivalmisteet ovat suomalaisille tärkeä lähde, ja niiden käyttöä suositellaan erityisryhmille. Riittävän määrän D-vitamiinia voi saada syömällä kaksi kala-ateriaa viikossa, juomalla päivittäin 3–4 lasillista maitoa tai piimää ja käyttämällä vitaminoitua kasvimargariinia.

Annostus

Suositeltava lisätarve ruoasta saatavan D-vitamiinin lisäksi on 2 viikon ikäisestä 2-vuotiaaksi 10 µg/vrk, 2–17-vuotiaille 7,5 µg/vrk ympäri vuoden. 18–74-vuotiaille suositeltava lisätarve on 10 µg/vrk, jos ei käytä päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa. Raskaana oleville ja imettäville suositellaan D-vitamiinilisää 10 µg/vrk. 75-vuotiaille suositellaan 10-20 µg/vrk (muusta saannista riippuen). Turvallisen saannin yläraja on alle 1-vuotiailla 25 µg/vrk, 1–11-vuotiailla 50 µg/vrk ja yli 11-vuotiailla 100 µg/vrk.

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje