C-vitamiini

  • cvitamiini

Askorbiinihappo, eli C-vitamiini edistää edistää kasvua sekä luuston ja hampaiden muodostumista.

Vesiliukoinen 
vitamiini, toiselta nimeltään askorbiinihappo. C-vitamiini edistää kasvua sekä luuston ja hampaiden muodostumista. Se toimii antioksidanttina suojaten elimistöä haitalliselta hapettumiselta. C-vitamiini edistää myös kasvikunnasta peräisin olevan raudan imeytymistä.

Suomalaisten C-vitamiininsaanti on suositusten mukaista. Sen puute voisi johtaa häiriöihin sidekudoksen muodostuksessa, rasvahappojen aineenvaihdunnassa ja aivojen toiminnassa. Puutosoireet ovat väsymys ja infektioherkkyys, vaikea puute aiheuttaa keripukin. Tupakointi, stressi ja runsas liikunta lisäävät C-vitamiinin tarvetta.

Lähteet

Sitrushedelmät, marjat, kasvikset, peruna. Aikuisella päivän tarve (75 mg) tyydyttyy esimerkiksi reilulla desilitralla mustaherukoita tai appelsiinilla.

Annostus

Suositeltava päivittäinen saanti 6 kuukauden ikäisestä 9-vuotiaaksi 20–40 mg, 10–75-vuotiaille 50–75 mg, 
raskaana oleville 85 mg ja 
imettäville 100 mg. Pienet 
askorbiinihappomäärät (alle 200 mg) imeytyvät hyvin, mutta suuretkaan määrät eivät yleensä aiheuta haittoja, sillä suurin osa poistuu ulosteiden ja virtsan mukana. Varastot vastaavat keskimäärin kuukauden 
tarvetta.

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje