Ummetus: oireet ja hoito

  • 0216_itseasiasta

Ummetusta kannattaa hoitaa sopivalla ruokavaliolla, kuituvalmisteilla ja riittävällä liikunnalla.

Lääkärikeskus Mehiläinen Ympyrätalon yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall kehottaa hoitamaan kiukuttelevaa suolistoa ruokavaliolla ja kuituvalmisteilla.

Mistä ummetuksessa on kyse?

– Suolistomme toimii normaalisti niin, että mahalaukun täyttyminen saa paksusuolen liikkeelle ja suolen sisältö työntyy eteenpäin kohti peräsuolta. Ummetuksen syntyyn voi vaikuttaa hidastunut paksusuolen liike, nestevajaus tai muu suolen sisältöä kuivattava ja kovettava tekijä sekä puutteellinen peräsuolen tyhjenemisrefleksi.

Kuinka yleinen vaiva on ja keitä se erityisesti koskee?

– Ummetus on yleinen vaiva länsimaissa. Sen syitä ovat usein niukasti sulamatonta kuitua sisältävä ruokavalio, vähäinen liikunta, säännöllisen vuorokausirytmin puuttuminen, nestevajaus sekä eräät sairaudet ja lääkitykset. Koska näitä syitä kertyy erityisesti iäkkäille, on ummetus heillä tavallisempaa kuin muun ikäisillä.

Miten eri lääkkeet aiheuttavat ummetusta tai vaikuttavat siihen?

– Vahvat opiaatteja sisältävät kipulääkkeet lamaavat suolen peristalttista liikettä. Antikolinergiset lääkkeet vähentävät suolen eritystoimintaa kuivattaen suolen sisältöä. Näitä ongelmia voi ehkäistä lisäämällä nesteen ja kuidun määrää ruokavaliossa. Joskus haittavaikutusten estoon voidaan käyttää myös toista lääkettä.

Miten ummetusta hoidetaan?

– Säännöllinen ruokailu, liikkuminen ja nukkuminen, runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio ja riittävä nesteen nauttiminen ovat keskeisimmät asiat. Kun suolen toiminta selvästi muuttuu aiemmasta, kannattaa käydä lääkärissä, jotta voidaan sulkea pois tiettyjä sairauksia.

Entä jos elämäntapamuutokset eivät auta?

– Jos suolen tyhjentäminen on kovin vaivalloista, joudutaan suoli joskus tyhjentämään apteekista ilman reseptiä saatavalla mikroperäruiskeella tai suurella annoksella suun kautta otettavaa makrogoli-valmistetta tai natriumpikosulfaattia.

Mitä muuta kannattaa muistaa, jos ummetus vaivaa?

– Ruokavalion lisäksi ongelmaa voi ehkäistä käyttämällä säännöllisesti kuituvalmistetta. Tällöin on muistettava nauttia runsaasti nestettä. Tällä tavalla voidaan normalisoida suolen toimintaa vähentämällä sekä ummetusta että ripulia muun muassa ärtyvä paksusuoli -vaivassa. Myös makrogoli-valmistetta voidaan käyttää pitkäaikaisen ummetuksen hoidossa, mutta liian suurena annoksena se voi aiheuttaa ripulia.

Mitä muita merkittäviä seikkoja ummetuksesta ja sen hoidosta on hyvä tietää?

– Ummetus on yksi seuraus meidän länsimaisesta elämäntavastamme. Siltä voi parhaiten välttyä pitämällä huolta terveydestään, liikkumalla ja syömällä säännöllisesti sekä noudattamalla säännöllistä vuorokausirytmiä. Kasveista valmistetulla kuituvalmisteella voi korjata ruokavalion puutteita.

5 faktaa ummetuksesta

  • Ummetus 
on yleistä 
erityisesti länsi
maissa.
  • Ummetus on eritoten iäkkäiden vaiva.
  • Yllättävän moni lääkeaine, jolla on niin sanottu antikolinerginen vaikutus, voi lamata suolistoa kuivattamalla sitä. Tällaisia lääkkeitä ovat muun muassa eräät masennus- ja parkinsonintaudin lääkkeet.
  • Myös esimerkiksi kodeiinia sisältävät lääkkeet, kuten panacod, voivat aiheuttaa ummetusta
  • Ummetusta ehkäisee tehokkaimmin kuitupitoinen ruokavalio sekä riittävä liikunta ja uni.

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje