Syö näin ja ehkäise ummetus

ummetus

Onko vatsasi jatkuvasti kovalla? Käytkö kakalla muutaman kerran viikossa ja silloinkin homma hoituu hitaasti ja kivuliaasti? Lue kuusi ruokailuvinkkiä, joilla voit ehkäistä ja hoitaa ummetusta.

1. Syö kuitupitoista ruokaa

Ravinnossa olevat kuidut vähentävät ummetusta, koska ne lisäävät suolen sisältöä sekä sitovat suolessa vettä ja siten kuohkeuttavat ulostetta.

Syö runsaasti kasvikunnan tuotteita eli viljaa, kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Tehokkaimmin lisäät suolesi sisältöä syömällä viljatuotteita, esimerkiksi täysjyväleipää ja -puuroa.

Tavoitteenasi on saada ruuasta 30–35 grammaa kuitua päivässä, kun keskimäärin suomalaiset saavat ravinnosta noin 20 grammaa kuituja.

2. Tankkaa lisäkuituja

Ylimääräisiä kuituja saat tarvittaessa vehnä- tai ruisleseistä ja pellavansiemenrouheista.

Kuitulisät voivat aiheuttaa aluksi ikäviä vatsavaivoja ja kerryttää kaasuja suoleen. Aloita siis leseen käyttö vähitellen.

Sopiva aloitusannos on 1–2 teelusikallista lesettä päivässä, minkä jälkeen voit lisätä annosta päivittäin, kunnes lesemäärä on 3–6 ruokalusikallista päivässä.

Voit liuottaa leseen veteen tai sekoittaa sen muuhun ruokaan.

3. Nauti luumuja ja viikunoita

Luumut ja viikunat sisältävät kuitujen lisäksi suolen toimintaa lisääviä aineita. Sopiva annos on 6–7 vedessä liotettua luumua liotusvesineen aamuisin.

4. Juo tarpeeksi nestettä

Juo nestettä runsaasti, vähintään kaksi litraa päivässä, etenkin jos käytät kuitulisänä leseitä tai apteekkivalmisteita.

5. Liiku riittävästi

Laiskalla ihmisellä on laiskasti toimiva suoli, joten liikkuminen lieventää ummetusta. Liikunnan laadulla ei väliä, vaan se voi olla vaikkapa reipasta kävelyä.

6. Kokeile apteekin ummetuslääkkeitä

Apteekista saa ilman reseptiä useilla eri tavoilla vaikuttavia ummetuslääkkeitä. Esimerkiksi apteekista saatavia erilaisia kuituja sisältäviä suolen sisältöä lisääviä ummetuslääkkeitä voi vaaratta käyttää pitkiäkin aikoja.

Milloin lääkäriin?

  • Jos ummetus häiritsee elämääsi elintapamuutoksista huolimatta.
  • Jos sinulla on ummetuksen lisäksi muita oireita, kuten jatkuvaa väsymystä tai outoja vatsakipuja.
  • Jos ummetus alkaa yllättäen.
  • Jos olet nuori ja kärsit jatkuvasta ummetuksesta.

Lähde: Terveyskirjasto Duodecim

11.9.2012

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

85123589 Avainapteekit_Cystalia banneri_215x300px_052021

Aqualan_L_banneri_avainapteekit_215x500_2021

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje