Onko närästyslääkkeiden käyttö turvallista?

  • apteekin hyllyltä

Käytän usein närästyslääkkeitä. Onko niiden käyttö turvallista?

Närästyksen itsehoitolääkkeet vain lyhytaikaiseen käyttöön

Närästyslääkkeet itsehoidossa on tarkoitettu lyhytaikaiseen ja tilapäiseen käyttöön. Jos ylävatsaoireet jatkuvat viikkoja tai niihin liittyy muita oireita, on syytä mennä lääkäriin.

Nopeavaikutteiset lääkkeet laimentavat mahahappoa

Lähinnä lieviin vaivoihin käytettävät mahahappoa laimentavat närästyslääkkeet eli antasidit ovat nopeavaikutteisia ja turvallisia. Niiden yleisimpiä haittoja ovat ummetus ja magnesiumia sisältävillä lääkkeillä ripuli. Saatavilla on myös mahan limakalvoa suojaavia lääkkeitä, jotka eivät juuri imeydy elimistöön. Histamiinin H2-salpaajat ovat antasideja pitkävaikutteisempia. Ne vähentävät mahanesteen määrää ja happamuutta. Niiden haittavaikutukset ovat lieviä; vanhuksille pitkäaikaista käyttöä ei suositella.

Happosalpaajat apuun pitkäaikaisessa käytössä

Tehokkaimpia närästyslääkkeitä ovat mahahapon eritystä vähentävät happosalpaajat. Niitä käytetään myös lääkkeiden yhteydessä mahansuojalääkkeinä. Pitkäaikainen käyttö on osoittautunut hyötyihin nähden varsin turvalliseksi. Ne voivat kuitenkin heikentää kalsiumin, raudan, magnesiumin sekä B12-vitamiinin imeytymistä.

Muista kertoa muista lääkkeistä

Närästyslääkkeillä on monia yhteisvaikutuksia muiden lääkeaineiden kanssa, joten niiden käytöstä on hyvä kertoa lääkärissä ja apteekissa.

Lue lisää

Närästyksen hoito: milloin lääkäriin?

Närästys kuriin – näin hoidat ja ehkäiset poltteen

Närästyksen ehkäisy ja elintavat

Vatsalaukku varastoi ruokaa ja juomaa

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje