Närästys kuriin – näin hoidat ja ehkäiset poltteen

 • AA0619_narastys10

Närästys on yleinen vaiva, joka liittyy usein elintapoihin ja ylipainoon. Tyypillisin närästysoire on korventava tunne rintalastan takana.

Närästys on polttavaa tunnetta rintalastan takana. Tyypillisiä oireita ovat muun muassa röyhtäily, ruokatorven korvennus ja tunne, että mahan sisältö nousisi suuhun.

Tähän artikkeliin on koottu yleisimpiä kysymyksiä närästyksestä ja asiantuntijoita kysymyksiin vastaavat dosentti, sisätautien- ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila HYKSistä, gastroenterologi Jari Koskenpato Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (HUS). Dosentti, apteekkari Mikko Unkila Pälkäneen apteekista kertoo, miten apteekki voi auttaa närästyksen oireiden hoitamisessa.

Mikä aiheuttaa närästyksen?

Närästyksen aiheuttaa normaalia runsaampi happaman mahansisällön nousu ruokatorven alueelle, mikä aiheuttaa polttavaa kipua rintalastan takana. Närästyksen synonyymi onkin rinnanaluspolte, joka kuvaa vaivaa osuvasti, sanoo gastroenterologi Jari Koskenpato Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (HUS).

Mitkä ovat närästyksen tyypilliset oireet?

Närästyksen oireet tuntuvat röyhtäilynä ja ruokatorven korvennuksena: ihan kuin mahan sisältö nousisi suuhun. Oireet ilmaantuvat tyypillisesti ruokailun yhteydessä. Runsas syöminen ja mahaa ärsyttävät ruoat, kuten happamat mehut, kahvi, alkoholi sekä rasvaiset ja mausteiset ruoat aiheuttavat närästystä. Närästys voi oireilla myös yskänä, äänen käheytenä tai hampaiden kiillevaurioina.

Makuuasento usein pahentaa närästystä, minkä vuoksi närästys vaivaakin usein öisin. Myös muut vatsan asentoa muuttavat ja vatsan sisällön ruokatorveen edistävät liikkeet, kuten kumartelu tai nostelu sekä liian kireät vaatteet voivat pahentaa närästysoireita.

Mitkä ruoka-aineet aiheuttavat tai pahentavat närästystä?

Närästys on liitetty useisiin ruoka-aineisiin, jotka voivat aiheuttaa tai ainakin pahentaa oireita. Närästyksestä kärsivän kannattaa välttää ainakin seuraavia:

 • Kahvi, erityisesti vaaleapaahtoinen
 • Hiilihapotetut juomat
 • Alkoholi
 • tupakka
 • Sitrushedelmät
 • Sipuli
 • Tomaatti
 • Mausteinen, rasvainen tai käristetty ruoka
 • Suklaa
 • Minttu

Mitkä tekijät altistavat närästykselle?

Närästykseen vaikuttavat elintavat, ylipaino sekä geenit.

Voimakas ylipaino on yksi yleisimmistä närästykselle altistavista tekijöistä. Normaalipainoon pääseminen onkin yksi elämäntapavalintoihin liittyvä hoitokeino. Ylipainoisilla närästykseen liittyvät usein korkea verenpaine, kolesteroli ja diabetesriski. Närästykselle voi altistaa myös yövalvominen tai jokin elimellinen vika, kuten palleatyrä.

Toiminnalliset vatsavaivat ovat yleisempiä naisilla kuin miehillä. Naisten mahasuolikanava on herkempi eri oiretuntemuksille kuin miehillä. Samantasoinen refluksitauti saattaa siis oireilla voimakkaammin, Jari Koskenpato toteaa.

Voiko närästys olla sukurasite?

Närästysoiret esiintyvät jossain määrin myös suvuittain, mutta närästykselle altistavat ennen kaikkea ylipaino ja elintavat. 

Vaikuttaako ikä närästykseen?

Iän vaikutus närästykseen on hieman kiistanalainen eikä sitä voida osoittaa suoraan. Ruokatorven sulkijalihas yleensä löystyy iän myötä ja palleatyrä yleistyy, mutta toisaalta mahalaukun happamuus voi iän myötä myös vähentyä.

Mitä voi tehdä itse olon parantamiseksi?

Kannattaa koettaa ensin ei-lääkkeellistä hoitoa: kohotetaan sängyn päätypuolta ja vältetään närästystä lisäävien ravintoaineiden ja lääkkeiden käyttöä. Jos on ylipainoa, laihdutetaan, toteaa Arkkila.

Jos ei-lääkkeellisistä kotikonsteista ei ole apua, voi kokeilla apteekista saatavia reseptivapaita lääkkeitä. Närästyksen taltuttaa useimmilla lääke, joka neutraloi mahan happamuutta. Näiden nopeasti vaikuttavien lääkkeiden vaikutusaika on noin pari tuntia.

Voimakkaisin närästyksen oireisiin apteekista on saatavilla myös suolahapon eritystä estäviä lääkkeitä. Niiden vaikutus kestää pidempään, noin 12 -24 tuntia, mutta niiden käyttöä ei tulisi jatkaa yli kahden viikon kuurin. 

Jos närästys pitkittyy tai uusii nopeasti lääkkeenkäytön lopetuksen jälkeen, on syytä olla yhteydessä lääkäriin, Arkkila kehottaa.

Miten närästystä voi ehkäistä?

Koskenpadon vinkit ennaltaehkäisyyn ovat yksinkertaiset: vältä ylipainoa ja suosi terveitä elämäntapoja.

Gastroenterologian erikoislääkäri  Perttu Arkkilan neuvoo, että närästykselle alttiin kannattaa syödä pienissä erissä ja siirtää iltaruokailu totuttua aikaisemmaksi. Myös vatsaa kiristäviä vaatteita kannattaa välttää. Alkoholin käyttöä ja tupakointia on hyvä vähentää. Jos mahdollista, kannattaa myös välttää närästykselle altistavien lääkkeiden käyttöä, Arkkila kehottaa. Muista ainakin nämä:

 1. Vältä syömistä illalla, etenkin raskaita aterioita
 2. Vältä rasvaisia, mausteisia ja mahaa ärsyttäviä ruokia.
 3. Syö vähemmän, pienennä annoskokoa.
 4. Syö rauhassa: muista pureskella huolellisesti.
 5. Tiputa painoa. Jo muutaman kilon pudotus voi auttaa, vaikket olisikaan ylipainoinen.
 6. Vähennä alkoholin käyttöä.
 7. Vältä hiilihapollisia juomia, happamia hedelmiä ja mehuja
 8. Lopeta tupakointi.
 9. Mikäli närästys vaivaa nukkumaan käydessä, kohota sängyn päätypuolta 10–15 senttimetriä.

Voiko jatkuva närästys kertoa refluksitaudista?

Närästys voi olla ja usein onkin refluksitaudin oire. Epämiellyttävän olon närästys aiheuttaa, kun mahan sisältö tai mahahapot virtaavat takaisin ruokatorveen. Tästä mahan sisällön noususta käytetään nimeä refluksitauti. Koskenpadon mukaan ruokatorven herkkyys takaisinvirtaukselle vaihtelee huomattavasti eri ihmisillä.

Keskeistä on, että oire liittyy nimenomaan ruokatorven limakalvon tulehdukseen tai vaurioon, jota jatkuva mahahapon vaikutus saa aikaan. Perussyynä tälle ilmiölle on mahan ja ruokatorven välisen sulkijalihaksen löysyys, joka johtuu usein palleatyrästä.

Ruokatorven alasulkijalihaksen voimaa vähentävät lääkkeet, kuten esimerkiksi verenpainelääkkeet. Raskauden aikainen palleatyrä tai vatsaontelon suurentunut paine altistavat myös närästykselle.

Voiko närästys olla vaarallista?

Jos närästyksen lisäksi esiintyy muita oireita, kuten rintakipua, laihtumista, verta oksennuksessa tai pikimustia ulosteita, on otettava nopeasti yhteys lääkäriin, Arkkila kehottaa.

Närästys on lähes aina hyvänlaatuinen vaiva, mutta myös valitettavasti herkästi uusiutuva, vaikka ihminen tekisikin elämäntapamuutoksia tai käyttäisi reseptillä saatavia, happoa vähentäviä lääkekuureja.

Mitä lääkkeitä närästykseen?

Yleisimmät lääkärien antamat hoito-ohjeet ovat laihdutus, pienten aterioiden suosiminen, iltasyömisen välttäminen ja itse toteutettava lääkehoito.

Koskenpadon mukaan lääkehoito toteutetaan yleensä siten, että alkuvaiheessa otetaan kahdesta viikosta kahteen kuukauteen ulottuva tehokas ja happoa alentava kuurimainen lääkitys. Sen jälkeen siirrytään niin sanottuun ylläpitohoitoon. Tämä tarkoittaa sitä, että lääkettä otetaan vain tarvittaessa, ja rinnalla kulkevat elintapamuutokset.

Mikäli oire alkaa hankaloitua, aloitetaan kuuri uudelleen.

Oleellista on ymmärtää, että refluksitauti on kroonistyyppinen tilanne, joka vaivaa usein ja vaihtelevasti jopa pitkiäkin aikoja. Jos oire on hankala, eikä se pysy lääkkeillä kurissa tai lääkehoitoa tarvitaan jatkuvasti, voidaan tehdä leikkaus. Toimenpiteessä kiristetään sulkijalihaksen alue.

Milloin lääkäriin, jos närästys jatkuu?

Närästyksen takia on syytä hakeutua lääkäriin, jos oireisiin liittyy nielemisvaikeuksia, tahatonta laihtumista, oksentelua tai epäily verenvuodosta mahasuolikanavassa, Arkkila neuvoo. Lääkäriin on syytä hakeutua tarkastettavaksi, jos närästys on kestänyt muutamia vuosia. Näin siinäkin tapauksessa, että närästys on lääkkeillä hallittavissa.

Oireen taustan tarkin tutkimusmenetelmä on mahatähystys. Toimenpide mielletään usein, ehkä turhaankin, epämiellyttäväksi, mutta se on nopea ja täsmällinen ja nykyisin potilaan jännittyneisyyttä voi helpottaa vaikka suonensisäisellä lääkitykselläkin. Mahantähystyksessä nähdään ruokatorven tulehduksen aste tai mahdolliset solumuutokset sekä palleatyrän koko, Koskenpato kertoo.

Kuinka yleinen vaiva närästys on ylipäätään?

Närästyksestä voivat kärsiä yhtä hyvin miehet, naiset, lapset kuin vauvatkin – jopa lemmikkieläimet. Väestötutkimusten mukaan närästys kiusaa viikoittain joka kymmenettä suomalaista. Noin 30 prosenttia suomalaisista kärsii närästyksestä silloin tällöin. Suomessa myös runsas kahvin ja alkoholin käyttö lisäävät närästyksen esiintymistä, Arkkila kertoo.

Länsimaissa närästys on vielä yleisempi vaiva ja väestöstä jopa 10–20 prosenttia kärsii toistuvasti närästyksestä. Närästys yleistyy ylipainon lisääntyessä.

Mitä närästyksen hoitoon tarkoitettuja tuotteita löytyy Avainapteekeista?

Toimintamekanismiltaan närästyksen taltuttava lääke, joko neutraloi mahahappoja tai vähentää niiden eritystä.

Ehkäpä tutuin lääke närästykseen ovat mahahappoa suoraan neutraloivat antasidit, kuten Rennie. Ne ovat käteviä purutabletteja, joita voi ottaa liikkeellä ollessakin. Antasidit sopivat lähes kaikille, ja niiden etuna on välitön vaikutus, neuvoo apteekkari Mikko Unkila.

Erilaisella toimintamekanismilla toimiva lääke ovat haponeritystä vähentävät histamiini H2-reseptorin salpaajat, esimerkkinä Ranixal. Niiden etuna on suhteellisen nopeasti alkava ja pidempi – jopa 8–12 tuntia – kestävä vaikutus. H2-salpaaja on hyvä vaihtoehto, jos närästys on satunnaista.

Kolmannella toimintamekanismilla toimiva lääke ovat happosalpaajat ja esimerkkituotteena Somac. Ne estävät haponeritystä kerran vuorokaudessa annosteltuina koko vuorokauden ajan. Niiden itsehoitopakkaukset on suunniteltu käytettäväksi 1–2 viikon kuureina.

Pähkinänkuoressa: 5 neuvoa, joilla nitistät närästyksen:

 1. Muista säännölliset ruokailutottumukset
 2. Vähennä alkoholi ja tupakan käyttöä
 3. Nuku tarpeeksi ja vältä valvomista
 4. Vältä rasvaista, mausteista ja käristettyä ruokaa
 5. Vältä ylipainoa.

Lue lisää närästyksestä:

Onko närästyslääkkeiden käyttö turvallista?

Vatsalaukku varastoi ruokaa ja juomaa

 

Lue lisää muista vatsavaivoista:

Tästä vatsasi tykkää

Kun vatsaa turvottaa

Ärtyneen suolen oireita voi lievittää kotikonstein

Päivitetty 16.12.2019

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje