Närästyksen hoito: milloin lääkäriin?

Närästääkö

Kuinka kauan närästys voi jatkua ennen kuin on syytä mennä lääkäriin? Entä mitä keinoja on syytä kokeilla närästyksen lievittämiseen ennen sitä?

Voiko närästyksen vältää?

Voit vähentää närästystä välttämällä isoja aterioita tai rasvaisia ruokia. Myös happamat juomat, kahvi, alkoholi, suklaa ja tupakointi voivat pahentaa polttelua.

Etenkin aterioinnin jälkeen on syytä vältää asentoja, joissa vatsalaukun sisältö voi nousta tai ruokatorveen, kuten kumartelua, nostelua ja makuullaoloa. Yöllistä, makuullaolon aiheuttamaa närästystä voit vähentää nostamalla sängyn pääpuolta ylemmäksi.

Tilapäinen närästys ei ole vaarallista, eikä sen takia tarvitse mennä lääkäriin. Oireet voivat johtua ruuasta tai huonoista yöunista ja ne pysyvät useimmiten kurissa itsehoitolääkkeillä ja elämäntapoja muuttamalla. 

Mistä apu närästykseen?

Tilapäistä närästystä voi hoitaa itsehoitolääkkeillä. Lievään närästykseen löytyy mahahappoa vähentäviä lääkkeitä, joita saa apteekista. Niissä vaikutusaika on noin 1-2 tuntia.

Mikäli näistä ei ole apua ja närästys on voimakasta, voi kokeilla suoraan suolahapon eritystä heikentäviä lääkkeitä, joiden vaikutus kestää0 jopa vuorokauden ajan. On kuitenkin hyvä muistaa, että nämä ovat tehokkaampia lääkkeitä voimakkaaseen närästykseen ja itsehoidossa voit käyttää niitä enintään kahden viikon kuureina.

Milloin närästyksen vuoksi on syytä mennä lääkärille?

Hakeudu hoitoon jos närästys jatkuu pitkään, laihdut tai jos sinulla on nielemisvaikeuksia. Lääkäriin on syytä hakeutua myös, jos sinulla ilmenee uusia oireita tai jos kipu on huomattava.

Jutun asiantuntija on farmaseutti Jenny Holländer Kaarinan apteekista.

Lue lisää

Närästys kuriin – näin hoidat ja ehkäiset poltteen

Närästyksen ehkäisy ja elintavat

Onko närästyslääkkeiden käyttö turvallista?

Vatsalaukku varastoi ruokaa ja juomaa

 

Päivitetty 24.5.2017

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje