Maitohappobakteerit ovat luontainen vastus bakteereille

  • 0416_maitohappobakteerit

Maitohappobakteerit ovat olleet ihmisen bakteerihoidon ensiaskel. Eräiden maitohappobakteereiden on osoitettu olevan tulehdusta rauhoittavia.

Käytössä olevat probioottivalmisteet ovat yhden tai 
useamman bakteerikannan sekoituksia, jotka riittävän suurina määrinä nautittuina yleensä edistävät terveyttä. Ne elävät suolistossa ja ovat hyviä bakteereja. Niiden positiiviset vaikutukset johtuvat niiden aineenvaihdunnallisista ominaisuuksista sekä siitä, että monet niistä pystyvät kiinnittymään suoliston pintaan ja näin pysymään suolistossa. Tunnetuimpia probiootteja ovat laktobasillit ja bifidobakteerit.

Maitohappobakteerit ovat toimineet jo ammoisista ajoista hapanmaitotuotteiden valmistuksessa. Esimerkkejä näistä ovat jogurtti, piimä, viili ja kefiiri. Probioottien käytöllä halutaan parantaa ruuansulatuskanavan toimintaa. Probiooteilla on vaikutuksia myös vastustuskykyyn, ruoansulatukseen ja ravinteiden imeytymiseen.

Probiootteja on tutkittu paljon erityisesti lasten ripulitautien hoidossa ja niiden ehkäisyssä, mutta aikuisilla todistettua tietoa on toistaiseksi vähän. Probiootteihin kuuluva maitohappobakteeri Lactobacillus GG:n on todettu lyhentävän rotavirusripulia. Probiooteista on osoitettu olevan hyötyä myös atooppisten tautien ehkäisyssä ja hoidossa. Probioottien rooli kiinnostaakin tutkijoita laajalti, esimerkiksi myös stressin ja masennuksen ehkäisyssä.
 
Aikuisella ihmisellä on tuhansia bakteereja, joista maitohappobakteerit muodostavat pienen osan.
– Maitohappobakteerit ovat olleet ihmisen bakteerihoidon ensiaskel. Muiden bakteerien käytöstä ei ole vielä kokemuksia, mutta on vain ajan kysymys, milloin tutkimustuloksia saadaan. Eräiden maitohappobakteereiden on osoitettu olevan tulehdusta rauhoittavia, kertoo kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri, bakteeriopin professori Pentti Huovinen Turun yliopistosta.

Ihmisen kehon mikrobisto painaa arviolta 1–1,5 kiloa. Valtaosa mikrobeista on bakteereita.

Terve bakteeristo muokkaa ravintoa, ruokkii suoliston soluja ja pitää yllä normaalia immuunivastetta. Terveessä bakteeristossa on yleensä vain vähän taudinaiheuttajia. Häiriöitä syntyy useista syistä: muun muassa ruokavalion muutoksista, infektiotaudeista, erityisesti ripulitaudeista, ympäristömyrkyistä ja antibioottihoidoista.

Maitohappobakteerit ovat herättäneet viime vuosina runsasta kiinnostusta juuri lisääntyneen antibioottien käytön vuoksi. Lapsilla Lactobacillus GG toimii ripulin ehkäisyssä.
– Antibiootit tappavat normaaleja bakteereja dramaattisia määriä, ja niiden käyttöön liittyy haittavaikutuksia, muun muassa antibioottiripuli, jolla on selkeästi elämää haittaava vaikutus, Huovinen toteaa.
– Minua kiinnostaa se, miten bakteeriston kokonaisuus saataisiin sellaiseksi, että se estäisi suoliston tulehdusreaktioita ja edistäisi muutenkin terveyttä. Bakteeristo on olennainen tekijä irrottaessaan energiaa ruoasta. Se on kuin tamagotchi, japanilainen virtuaalilemmikki, jota pitää ruokkia oikein, jotta se ei sairastu tai kuole nälkään. Me emme ole siis pelkästään sitä, mitä syömme, vaan myös sitä, mitä meidän bakteerimme tekevät siitä, mitä syömme, professori lisää.

Bakteeriston ja ravinnon välinen tasapaino onkin ihmisen terveyden kannalta olennainen kysymys.
 
Probiootteja suositellaan usein antibioottikuurin yhteyteen tasapainottamaan suoliston toimintaa. Probiootit saattavat hyödyttää myös laktoosi-intoleranssista kärsiviä.
– Maitohappobakteerien lisääminen joka paikkaan on trendinomaista. Probiootteja sisältävät tuotteet käyvät hyvin kaupaksi. Mutta koska maitohappobakteerit ovat hyvin erilaisia, yleistykset eivät aina pidä paikkansa. Terveysväittämät ovat iso kysymys funktionaalisissa elintarvikkeissa, Huovinen muistuttaa.

EU on ollut hyvin varovainen myöntämään terveysväittämiä probioottisille bakteereille.

Tiesitkö maitohappobakteereista?

  • Maitohappobakteerit tehostavat immuunipuolustusta. Ne eivät ole lääkkeitä, joten niiden vaikutuksetkin ovat lääkkeitä lievemmät.
  • Maitohappobakteerien kenties tärkein hyöty on sairauksien 
ennaltaehkäisy.

  • Avainapteekista löytyy maitohappobakteerituotteita muun muassa nieltävinä kapseleina ja purutabletteina sekä vauvoille tippoina.
  • Tarjolla olevissa tuotteissa on joko yhtä bakteerikantaa tai useamman yhdistelmiä.
  • Käänny apteekin asiantuntijan puoleen sopivimman tuotteen löytämiseksi.

Lue lisää:

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje