Jos norovirus iskee, toimi näin

norovirus-hoito

Norovirus eli noro saa vatsan sekaisin ainakin pariksi päiväksi. Lue ohjeet, joilla hoidat ja ehkäiset etenkin talviaikaan jylläävän taudin.

Norovirus on tavallisin suolistoinfektioiden aiheuttaja maissa, joissa on korkea hygienian taso. 

Milloin norovirus leviää?

Englanninkielisen nimensä, winter vomiting bug mukaisesti norovirus tarttuu tavallisimmin talvi- ja kevätaikaan. Tavallisin aika norovirus epidemioille on tammikuusta toukokuulle.

Toisin kuin muut ripulitaudit norovirus ei useinkaan leviä kesäisin.

Noroviruksen itämisaika ja taudin kesto

Noroviruksen aiheuttama vatsatauti alkaa yleensä äkillisesti ja voimakkain oirein. Taudin itämisaika on 12 tunnista kahteen vuorokauteen.

Taudin kesto on tyypillisesti 1–3 vuorokautta. Noroviruksen oireet katoavat tavallisti yhtä äkillisesti kuin ovat alkaneetkin. 

Noro tarttuu helposti

Norovirus tarttuu helposti henkilöltä toiselle, mutta se tarttuu myös viruksilla saastuneen veden tai ruoan välityksellä. Lisäksi se tarttuu saastuneiden pintojen, kuten valokatkaisijoiden, ovenkahvojen ja hanojen, kautta.

Elintarvikkeista norovirusepidemoita on yhdistetty ulkomaisiin pakastemarjoihin ja kypsentämättömänä syötäviin vihanneksiin ja kasviksiin. Lisäksi tartuntoja on tiettävästi saatu uimavedestä.

Kotioloissa virus voi selvitä tartuntakykyisenä usean päivän ajan.

Noroviruksen oireet

Noroviruksen oireet ovat äkillisesti alkava pahoinvointi, oksentelu ja ripuli. Myös vatsakivut, päänsärky, väsymys, vilunväristykset, lihaskipu ja kuume tai kuumeinen olo ovat tyypillisiä norovirustartunnan oireita.

Jälkioireena norovirus voi muuttaa suolen toiminnan epäsäännölliseksi usean viikon ajaksi. Suolen toimintaa voi yrittää tasapainottaa maitohappobakteeri-valmisteilla.

Oireiltaan noroviruksen aiheuttama tauti muistuttaa rotavirusta, joskin rotavirusta todetaan tavallilsemmin lapsilla.

Näin hoidat noron

Noroviruksen aiheuttamaan vatsatautiin ei ole lääkehoitoa. Tärkeintä on turvata riittävä nesteen saanti. Vanhukset ja lapset ovat altteimpia nestehukalle. Älä käytä noroviruksen hoitoon suolen toimintaa hidastavia ripulilääkkeitä, sillä ne vain pahentavat tautia. 

Jos norovirus iskee, toimi näin:

  1. Turvaa nesteen saanti. Etenkin iäkkäille ja pienille lapsille voi kehittyä nopeasti nestehukkaa.
  2. Apteekista voit ostaa sokeria ja suoloja sisältäviä valmisteita nestetasapainon säilyttämiseksi. Voit ottaa nämä käyttöön heti ripulitaudin alkaessa.
  3. Juo vettä, mehua tai maitoa ripulijuomien lisäksi. Voit syödä mitä mieli tekee, mutta vältä hyvin mausteisia ruokia.
  4. Pysy kotona. Norovirus tarttuu helposti, ja taudin pahimman ajan, 1-3 päivää on hyvä pysyä poissa töistä tai koulusta, jotta virus ei leviäisi.
  5. Ota yhteyttä lääkäriin, mikäli olosi on hyvin uupunut, limakalvot kuivuvat tai kuume ja ripulointi jatkuvat yli 3 vuorokautta.

Ehkäise noro ja pidä kädet puhtaana

Paras tapa ehkäistä norovirusta on huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Pese kädet huolellisesti saippualla ja vedellä aina WC-käynnin jälkeen, ennen ruokailua ja ruoanlaittoa.

Käytä käsidesiä tilanteissa, joissa vesipesu ei ole mahdollista, kuten matkoilla tai työpäivän aikana. Käsidesin käyttö on erityisen suositeltavaa ennen ruokailua. Käsidesin käyttö auttaa tutkitusti vähentämään infektioriskiä.

Puhdista klooripitoisella puhdistusaineella pinnat, joita virukset ovat lianneet.

Pese likaantuneet vaatteet ja vuodevaatteet vähintään 60 asteessa.

Milloin lääkäriin?

Ota yhteyttä lääkäriin, mikäli olosi on hyvin uupunut, ripuli on veristä, limakalvot kuivuvat tai kuume ja ripulointi jatkuvat yli 3 vuorokautta.

Mikäli tiedät tai epäilet koko seurueen sairastuneen samasta ruoasta noron kaltaisiin oireisiin, ole yhteydessä lähimpään terveyskeskukseen, jotta viruksen mahdollinen laajempi leviäminen voidaan estää.

 

Lue lisää

Lapsen vatsatauti: näin hoidat oikein

Hoida ripuli oikein

Selvitä ripulin syy

Näin käytät käsidesiä

Jutun asiantuntija on farmaseutti Jenny Holländer Kaarinan apteekista.

Päivitetty 19.5.2017

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Panadol_banneri_maaliskuu

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje