Hoida hyvin lapsen ripuli

vatsatauti-norovirus-hoito

Mistä lapsen vatsatauti johtuu? Millaista on lapsen vatsataudin hyvä hoito? Miten vatsatautia voi ehkäistä? Farmaseutti neuvoo.

Vatsataudin aiheuttaa yleensä virus

Suurin osa lasten oksennus- ja ripulitaudeista on virusten aiheuttamia. Vatsatauti sairastetaan usein epidemiana, sillä se tarttuu helposti. Tartunnasta oireiden alkuun voi kulua muutamasta tunnista muutamaan vuorokauteen. Tavallisimmin kyseessä on norovirus.

Vatsataudin oireet

Vatsataudin oireita ovat vesiripuli, vatsakivut ja vatsakrampit, joskus myös lihaskipu, päänsärky ja kuume. Vatsatauti tarttuu herkästi käsien välityksellä tai pisaratartuntana, kun on ollut tekemisissä vatsatautia sairastavan ihmisen kanssa.

Vatsatauti menee yleensä ohi muutamassa päivässä. Tauti on kuitenkin tavallista hankalampi ja kestää pidempään, mikäli sen aiheuttaja on adeno- tai rotavirus.

Lapsen vatsataudin hoito

Kuivuminen uhkaa mahatautipotilasta sitä nopeammin mitä pienemmästä lapsesta on kysymys. Lievissä vatsataudeissa lapselle voi antaa tavallisia juomia, kuten mehua tai maitoa. Kiinteää ruokaa voi antaa lapselle heti taudin alkuvaiheessa, jos lapsi suostuu syömään sitä.

Kuivuminen uhkaa pientä lasta jo vuorokaudessa rajun oksentelun ja ripuloinnin jälkeen. Kuivumista voi ehkäistä ja hoitaa apteekista saatavilla niin sanottuja ripulijuomilla, joita ovat muun muassa Osmosal, Specialyt ja Floridral.

Maitohappobakteerivalmisteita voi käyttää tukihoitona oireiden lievityksessä ja ehkäisyssä. Maitohappobakteerit lyhentävät ripulin kestoa ja normalisoivat suolen toimintaa. Jos lapsi on väsynyt ja vaisu tai jos tauti pitkittyy, lapsi tulee viedä lääkäriin.

Mikäli ripuli on veristä, tai jos tauti on tullut ulkomaanmatkan jälkeen, lääkäriin on mentävä heti.

Vatsataudin ehkäisy

Paras tapa ehkäistä vatsatautia on huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Kädet tulee pestä huolellisesti aina wc-käynnin jälkeen ja ennen ruoanlaittoa sekä ruokailua. Likaantuneet vaatteet ja vuodevaatteet täytyy vaihtaa heti ja pestä kuumalla vedellä. Likaantuneet wc:n pinnat on hyvä pestä kloriitilla.

Käytä käsidesiä tilanteissa, joissa vesipesu ei ole mahdollista, kuten matkoilla tai työpäivän aikana. Käsidesin käyttö auttaa tutkitusti vähentämään infektioriskiä. Myös probiooteista on todettu olevan hyötyä lapsen ripulin hoidossa.

Neuvot antoi farmaseutti Jenny Holländer Kaarinan apteekista.

Lue lisää aiheesta

Hoida ripuli oikein

Selvitä aina ripulin syy

Vältä turistiripuli matkalla

Ehkäise antibioottiripuli probiooteilla

Lue lisää aiheesta muualla

HUS: Lasten ripulitaudit

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje