Ärsyttävätkö antibiootit vatsaasi?

probiootit_antibiootit

Aiheuttavatko antibiootit sinulle vatsakipuja? Älä lannistu – probiootit ehkäisevät tutkitusti ripulia antibioottikuurin aikana.

Syömällä probiootti-valmisteita antibioottikuurin yhteydessä voit mahdollisesti välttyä antibioottien aiheuttamalta ripulilta.

Näin todetaan Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa, jonka tulokset perustuvat 63 probioottitutkimuksen yhteisanalyysiin. Analyysi kattoi yhteensä lähes 12 000 potilaan terveystiedot.

Tätä ennen probioottien on tiedetty muun maussa helpottavan lasten vatsakipuja sekä lyhentävän ripulisairauksia.

Maha kipeänä joka kolmannella

Antibioottikuuriin liittyy hyvin usein jonkinasteista lievää ripulia tai vatsan löysyyttä, jota esiintyy tyypillisesti 10-20 % antibioottikuuurilla olijoista. Tämä johtuu antibioottien aiheuttamasta suoliston epätasapainotilasta, jossa kuurin seurauksena myös hyviä bakteereita tuhoutuu. 

Varsinainen antibioottien aiheuttama ripuli vaivaa noin joka kolmatta potilasta. Sen oireet ovat voimakkaammat ja alkavat yleensä muutaman päivän sisällä kuurin aloittamisesta. Tavallisin antibioottiripulin aiheuttaja on Clostridium difficile -bakteeri, jonka aiheuttama ripuli iskee myös hyvässä kunnossa oleviin, antibioorrikuurilla oleviin potilaisiin.

Probiootteja syömällä antibioottiripulin todennäköisyys pienenee lähes puoleen entisestä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kolmentoista henkilön on syötävä probiootteja antibioottikuurin yhteydessä, jotta yksi heistä säästyy ripulilta.

Mitä probiootit ovat?

Probiootit ovat eläviä bakteereja, joiden ajatellaan tasapainottavan vatsan ja suoliston mikrobikantoja. 

Probiooteista puhutaan usein maitohappobakteereina, mutta probiooteiksi maitohappobakteeri voidaan laskea vain jos sen terveyttä edistävä vaikutus voidaan todistaa. 

Tutkituimpia probiootteja ovat maitohappobakteeri Lactobacillus r. GG ja Bifidobacterium lactis eli Bb12.

Mikä probiootti on paras?

Tutkijat eivät vielä tiedä, mitkä probiootit ovat tehokkaimpia ripulin estäjiä. Vahvin näyttö on lactobacillus-bakteereista, mutta monia probiootteja ei ole tutkittu yhtä paljon.

Vielä ei myöskään tiedetä, keille potilaille mitkäkin bakteerit sopivat parhaiten ja eroavatko vaikutukset eri antibioottien myötä.

Probiootit apteekista

Apteekista saatavat probioottivalmisteet sisältävät tutkittuja probioottikantoja ja niiden sisältämä probioottimäärä on huomattavasti runsaampi kuin esimerkiksi probioottielintarvikkeissa.

 

Lue lisää probiooteista:

Probiootit auttavat lapsen vatsakipuun

 

Lue lisää vatsavaivojen hoidosta:

Hoida ripuli oikein

Turistiripuli: mitä kannattaa syödä, mitä välttää?

Ummetus tai ripuli iskee usein matkalla: Näin vältät ne!

Päivitetty 27.6.2017

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

Nettibanneri_madoton
Nettibanneri_Aco
Nettibanneri_Nicotinel
Nettibanneri_NudriDrink
Nettibanneri_Vichy

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje