Vältä näitä riskejä, eläkeläinen!

eläkeläinen-riskit

Leppoisat eläkepäivät voivat tuoda mukanaan riskejä, joita ei tule ajatelleeksi etukäteen. Vanhuspsykiatri Pirjo Juhela kertoo riskeistä ja keinoista niiden peittoamiseen.

Elämänrytmi häviää

Aikataulut tuntuivat ehkä paineena työelämässä, mutta loputon lomarytmikin voi ahdistaa. Yhtäkkiä eläkeläinen ei saa aikaiseksi edes mukavia asioita, kun mikään ei lyö rytmiä.

Vinkki: Rytmitä nekin päivät, joille ei ole erityisiä tehtäviä. Pukeudu aamulla ja erota arki viikonlopusta. Harrasta jotain säännöllistä.

Merkityksellinen tehtävä puuttuu

Ammattilaisen rooli jäi työn myötä, ja lastenlapsetkin pärjäävät jo itsekseen. Eläkeläisestä saattaa tuntua, että kukaan ei tarvitse häntä. Mökkeily ja matkailu eivät välttämättä täytä aukkoa.

Vinkki: Älä pelkää sitoutumista. Ota itsellesi edes pieni haaste, vaikkapa vapaaehtoistyö kerran viikossa.

Sosiaalinen piiri kutistuu

Oli hienoa päästä eroon työpaikan ikävistä ihmisistä ja päästä keskittymään omaan perheeseen ja sydänystäviin. Joskus näihin kohdistuu kuitenkin liikaa odotuksia. Sitä paitsi ystäväpiiri kutistuu ja yksipuolistuu väistämättä iän myötä. Yksinäisyys voi yllättää.

Vinkki: Hakeudu harrastusten tai vapaaehtoistöiden kautta sosiaalisiin yhteisöihin, joissa tapaat tuttavia ja vieraitakin ihmisiä.

Oppimisen ilo katoaa

Vanheneminen itsessään tuo haasteita sekä keholle että mielelle. Samalla myönteiset haasteet saattavat unohtua. Työelämässä tuli opittua uutta kuin vahingossa, mutta eläkeläinen saattaakin toistaa tuttuja kaavoja.

Vinkki: Haasta itsesi ja opettele jotain uutta. Iloitse oppimisesta.

Alkoholi ottaa vallan

Kun aikaa on koko päivä, on helppo juoda montakin annosta alkoholia ilman, että juurikaan humaltuu. Muun muassa näin eläkeläinen voi ajautua alkoholin suurkuluttajaksi lähes huomaamattaan. Taustalla ei ole välttämättä mitään erityistä ongelmaa tai tarvetta juoda, eikä edes pitkää juomishistoriaa. On arvioitu, että kolmasosa alkoholisoituneista ikäihmisistä on ajautunut tilaansa yli 60-vuotiaana. Hilpeä hiprakka tai antoisa makunautinto kääntyy vähitellen terveysongelmaksi.

Vinkki: Pidä välillä alkoholipäiväkirjaa, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

Jutun asiantuntijana oli vanhuspsykiatri, psykoterapeutti Pirjo Juhela.

29.9.2011

Ikääntyvä: näin nukut paremmin! 

Mikä on pitkän iän salaisuus?

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

85123589 Avainapteekit_Cystalia banneri_215x300px_052021

Aqualan_L_banneri_avainapteekit_215x500_2021

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje