Vaivaako minua luukato?

  • 0516_tropit_osteoporoosi

Osteoporoosi voi iskeä myös huomaamatta. Tunnista hälytysmerkit ajoissa!

Osteoporoosi voi vähitellen iskeä jopa ilman näkyviä oireita, mutta se voi antaa myös hälytysmerkkejä. Jos huomaat näitä merkkejä, keskustele lääkärin kanssa mahdollisesta jatkotutkimusten tarpeesta:

Selän etukumara asento voi johtua selkärangassa olevista useista osteoporoottisista murtumista, jotka muuttavat selän normaalia asentoa kumaraan. Tämä voi kehittyä vähitellen, ilman että kukaan kiinnittää asiaan erityistä huomiota. Toisinaan selkänikamien luut heikentyvät ja romahtavat suoraan alaspäin niin, että pituuden menetys voi olla ainoa osteoporoottisten murtumien merkki eikä etukumaruutta ilmene. Jos olet menettänyt yli 5 senttimetriä aikuisiän pituudestasi, se voi olla merkki osteoporoosista.

Äkillinen selkäkipu ilman selvää syytä tulisi aina tutkia tarkemmin, sillä kyseessä voi olla nikamamurtuma ja osteoporoosi. Monet osteoporoosia sairastavat potilaat ovat saaneet aluksi lääkäriltä vain kipulääkkeitä, mutta on aiheellista myös tutkia olisiko selkäkivun syynä mahdollisesti osteoporoosi.

Tavallisessa arjen tilanteessa tullut luunmurtuma on merkki heikoista luista. Jos olet yli 50-vuotias ja näin käy, on tärkeä arvioida luuston kunto ja saada tarvittaessa hoitoa osteoporoosiin.

Täytä luuston riskitesti netissä osoitteessa Luustoliitto.fi.


 

Lähde: Luustoliitto

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje