Naisen hiustenlähtö

  • 0314_hiustenlahto

Tilapäinen hiustenlähtö hoituu puuttumalla sen aiheuttajaan. Perimään liittyvään vaivaan saa apua apteekista.

Joka päivä päästämme irtoaa noin sata kasvussaan lepovaiheeseen ehtinyttä hiusta. Kun ihmisellä on noin 100 000 – 250 000 hiusta, katoa tuskin huomaa. Voimakas stressi, raju tulehdus, synnytys tai raudanpuute voivat aiheuttaa hiuksille lepotilan, jolloin hiustenlähtö lisääntyy häiritsevästi. Kun tilanne korjaantuu, hiukset intoutuvat taas kasvamaan. – Täysin rasvaton ja hyvin yksipuolinen ruokavalio sekä rankka laihdutus voivat myös aiheuttaa tilapäistä hiustenlähtöä. Sairauksista esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta saattaa oireilla samoin, ihotauteihin erikoistuva lääkäri Laura Bouchard Iho- ja Allergiasairaalasta HUS:ta kertoo.

Naistyyppinen kaljuuntuminen

Perimään liittyvä hiustenlähtö alkaa vaivata naista yleensä neljänkymmenen ikävuoden jälkeen. Miehellä hiusraja nousee otsalla korkeammalle, mutta naisella hiukset harvenevat päälaelta. Jakaus alkaa levitä ja pitkään edenneessä hiustenlähdössä päälaella on pyöreä, kalottimainen aukko. Yksittäisistä hiuksista tulee entistä ohuempia. Perinnöllisestä hiustenlähdöstä on turha syyttää elintapoja. Osa saa avun hiuspohjaan annosteltavasta, minoksidiiliä sisältävästä liuoksesta.  Nesteenpoistolääkkeeksi alun perin kehitelty spironolaktoni saattaa myös pysäyttää hiustenlähdön. – Valmisteiden käyttäjältä vaaditaan kärsivällisyyttä. Tuloksia saa odottaa puoli vuotta, joskus enemmänkin. B7- ja B6-vitamiinia sekä aminohappo L-kystiiniä sisältävästä ravintolisästä saattaa saada lisäapua.

Milloin lääkäriin?

Jos hiukset lähtevät läiskittäin, kyse saattaa olla pälvikaljusta, perinnöllisestä autoimmuunisairaudesta. Alussa siihen kokeillaan usein paikallista vahvaa kortisoniliuosta. Laaja-alaiseen pälvikaljuun, jossa hiukset eivät ole vuodessa kasvaneet takaisin, saatetaan käyttää paikallishoitona herkistämistä difensyklopropenonilla (DCP). – Lääkäriin kannattaa lähteä aina, kun hiuksia lähtee todella runsaasti tai hiuspohjan iho on tulehtunut. Hiustenlähtö voi liittyä päänahan ihottumaan kuten tali-ihottumaan, tulehduksellisiin sairauksiin tai joihinkin sidekudossairauksiin, kuten SLE:hen.

http://www.kaljuuntuminen.fi/laakkeet/minoksidiili/

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00245

http://www.reumaliitto.fi/reuma-aapinen/reumataudit/systeeminen_lupus_erytematosus_s/

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje