Mikä on pitkän iän salaisuus?

sanna-hakamies

Avainapteekit.fi selvitti, millaisilla keinoilla suomalaiset tavoittelevat pitkää ikää. Yksi vastaajista uskoi iloisen mielen, toinen taas pelaamisen tuovan lisävuosia elämään.

Sanna Häkämies

Tuoreen hollantilaistutkimuksen mukaan terveelliset elintavat voivat pidentää elämäämme jopa 15 vuodella. Savuttomuus, ylipainon välttäminen, säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio ovat avaintekijöitä elinvuosien lisäämisessä.

Kysyimme suomalaisten omia vinkkejä elinvuosien venyttämiseen Munkkivuoren ostoskeskuksessa Helsingissä.

1. Mikä on sinun reseptisi pitkään ikään?
2. Mistä sait tämän reseptin?
3. Kuinka vanhaksi olet ajatellut elää tällä reseptillä?

Sanna Häkämies, 28, lähihoitaja

1. Iloisuus, stressin välttäminen ja terveet elintavat ovat minulle tärkeitä asioita. Yritän käyttää ruokaan hyviä raaka-aineita, ja kasvikset kuuluvat jokaiseen ateriaan. Lenkkeilen päivittäin sekä käyn kuntosalilla ja uin. Myös uni merkitsee minulle paljon. Kun nukun hyvin, jaksan koko päivän paremmin.

2. Olen oppinut positiivista ajattelua äidiltäni. Hänen syöpään sairastumisensa on muuttanut arvomaailmaani monessakin asiassa.

3. Aion elää vanhaksi, mutta en liian vanhaksi. Jos pysyn järjissäni ja hyvässä kunnossa, voisin elää satavuotiaaksi.

raija-hyvonen

Raija Hyvönen, 88, eläkeläinen 

1. Olen mukana kaikessa palvelutalon yhteistoiminnassa, kuten peleissä. Bingo on meillä aina suosittu, siihen on eniten osanottajia. Tykkään myös visailuista, ja olemme pelanneet kesällä krokettia joka viikko.

2. Meillä on hyvä vapaa-ajan ohjaaja, joka keksii tekemistä.

3. Joskus tulee mieleen, että kyllä tämä nyt kohta riittää, mutta en sen kummemmin ole sitten miettinyt. Uusi aamu on aina samanlainen kuin entisetkin. Se menee ihan rutiinilla sillä lailla. Lääkkeiden ansiosta ei ole mitään vaivaa tai särkyjä. Jalat vaan eivät toimi, mutta rollaattori on mainio keksintö.

susanna-vesterinen

Susanna Vesterinen, 10, koululainen

1. Pitää syödä terveellisesti, liikkua, ja tehdä monipuolisesti kaikkea. Harrastan tennistä, ja käyn joskus perheeni kanssa pyöräretkillä. Syön säännöllisesti karkkia lauantaisin, kun on karkkipäivä.

2. Äidin esimerkki sai tenniksen pariin, ja kaveritkin pelaavat.

3. Haluan elää pitkään ja pysyä terveenä.

saila-sippola

Saila Sippola, 11, koululainen

1. Urheilemalla voin elää kauan. Harrastan koripalloa, tanssia ja pianonsoittoa.

2. Kaverit innostivat harrastuksiin, ja olen tanssinut paljon pienestä pitäen ihan itsekseni.

3. Elän niin pitkään kuin voin.

olli-tapanainen

Olli Tapanainen, 86, eläkeläinen

1. Kunnosta täytyy huolehtia. Kyllä minä vieläkin teen tunnin kävelylenkin päivittäin, jos ei sada. Syön kohtuullisesti, vältän rasvaisia ruokia, enkä juopottele.

2. Opin nämä tavat lähipiiristä. Vietin kesät viisivuotiaasta alkaen isoäitini mökillä Laatokan rannalla. Siellä oli pakko kävellä joka päivä ihan askareita tehdessä. Kauppaankin oli viiden kilometrin matka. Myöhemmin pelasin tennistä aktiivisesti.

3. Kuntoni on kohtalainen, ja kyllä minä nyt vielä viidestä kymmeneen vuotta yritän elää.

matti-hynynen

Matti Hynynen, 62, eläkeläinen

1. Hyvät perintötekijät, terveelliset elämäntavat ja liikunta auttavat pitkään elämään. Kohtuus pitää olla kaikessa, niin syömisessä kuin alkoholin käytössäkin. Kävely on parasta hyötyliikuntaa, ja sauvojen käyttö tekee siitä vielä parempaa. Kuntosalilla käyn kaksi tai kolme kertaa viikossa.

2. Opin käyttämään liikuntakorttia työnantajan järjestämällä kuntoremonttikurssilla. Nykyään laitan jokaisen kuntosuorituksen ylös keittiön seinällä olevaan kalenteriin. Keski-iässä liikunta jäi vähemmälle, kun oli niin paljon muutakin touhua, perhettä ja työtä, mutta nyt eläkeläisenä ehdin tarkkailemaan liikkumistani.

3. Toivottavasti elän kahdeksankymppiseksi.

17.8.2011

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

85123589 Avainapteekit_Cystalia banneri_215x300px_052021

Aqualan_L_banneri_avainapteekit_215x500_2021

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje