Mies, pidä itsestäsi huolta!

mies_pida_itsestasi_huolta

Kun mies ylittää 35 ikävuoden rajapyykin, tulisi hänen alkaa kiinnittää huomiota omiin elintapoihinsa. Säännöllinen kuntokatsastus kannattaa.

Keskivartalon lihavuus, korkea kolesteroli ja kohonnut verenpaine.

Siinä keski-ikäisten miesten terveyden kolme tavallista riskitekijää. Niiden syinä ovat usein vähäinen liikunta, epäsäännöllinen ruokarytmi ja huonot ruokailutottumukset.

”Vielä armeijassa miehet harrastavat ainakin jonkin verran liikuntaa, mutta kun kuvioihin tulee perhe, isompi talo ja isompi auto, liikunta jää”, toteaa Kirkkonummen terveyskeskuksen Mies 40 -hankkeen projektihoitaja Svetlana From.

”Moni kokee, ettei omille harrastuksille ole aikaa, kun pitää kuljettaa lapsia harrastuksiin ja ehtiä viettää aikaa perheen kanssa.”

Puolitoista vuotta käynnissä ollut Mies 40 -hanke pureutuu 35–45-vuotiaiden miesten terveyteen. Projektin aikana kirkkonummelaisia miehiä on houkuteltu kuntokatsastuksiin ja heille on järjestetty kuntokursseja. Tarkoituksena on ollut kartoittaa nelikymppisten miesten kunnon tilaa ja terveyspalvelutarpeita.

”Yritämme etsiä sopivaa palvelumallia miehille”, Svetlana From sanoo.

35 vuotta on taitekohta

Projektia pidetään tärkeänä siksi, että 35 vuotta on taitekohta, jonka jälkeen miehen terveysriskit alkavat nousta.

Jos tässä vaiheessa omiin elintapoihin ei kiinnitä mitään huomiota, käy helposti niin, että viisikymppisenä huomaa olevansa ongelmissa: vatsa on kasvanut ja mies joutuu aloittamaan diabetes-, kolesteroli- tai verenpainelääkityksen – tai pahimmassa tapauksessa ne kaikki.

”Siinä vaiheessa on usein vaikea tehdä mitään, eikä moni viisikymppinen enää ehkä jaksa muuttaa elämäänsä”, Svetlana From sanoo. Siksi tärkeää olisi puuttua tilanteeseen jo aikaisemmin.

Projektin aikana From on huomannut, että miehet ovat kiinnostuneita kuntotestauksista ja laboratoriomittauksista. Sen sijaan ravitsemusinfossa ei ole ollut paljon kävijöitä.

”Miehiä kiinnostaa numerot, mutta he eivät halua keskustella asioista”, From nauraa.

Eturauhassyöpä huolettaa

Syövän hoitoon erikoistuneen helsinkiläisen Docrates Klinikan teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset miehet tuntevat itsensä pääsääntöisesti terveiksi mutta eturauhassyöpä huolettaa monia.

Toisin kuin naisten syöpiä, rintasyöpää ja kohdunkaulan syöpää, miesten omaa syöpää, eturauhassyöpää, ei seulota joukkotarkastuksin.

Näin siksi, että sen seulontamenetelmää, verestä tehtävää PSA-tutkimusta, ei ole pidetty riittävän hyvänä: korkea arvo viittaa syövän mahdollisuuteen, mutta PSA voi nousta myös muista syistä.

Tutkimustiedon valossa näyttää kuitenkin siltä, että seulonta kannattaisi: kansainvälisen tutkimuksen mukaan seulontaan osallistuneiden miesten eturauhassyöpäkuolleisuus vähenee yhtä paljon kuin mammografiaan osallistuvien naisten kuolleisuus rintasyöpään.

Docrates Klinikalla työskentelevän kliinisen onkologian dosentin Timo Joensuun mukaan PSA-seulonnoille olisikin tarvetta. Joensuu muistuttaa, että eturauhas­syöpä on suomalaisten miesten yleisin syöpä, joka on alku­vaiheessa yleensä täysin oireeton. Ainoa tapa todeta eturauhassyöpä ajoissa onkin tehdä PSA-testejä säännöllisesti.

”Miesten pitäisi ryhtyä 50 vuoden iästä lähtien käymään PSA-mittauksissa säännöllisesti”, Joensuu sanoo.

Vaikka PSA-arvo voi olla koholla muistakin syistä kuin syövän vuoksi, säännölliset mittaukset auttavat havaitsemaan muutoksia. Olennaista on nimenomaan säännöllisyys.

”Satunnaisesti tehtyihin testeihin liittyy ongelmia, mutta mittausten arvo kasvaa, kun niitä tehdään vuosittain: jos PSA-arvo alkaa yhtäkkiä nousta, on syytä ryhtyä tarkempiin tutkimuksiin”, Joensuu selventää.

Miehen tavoitearvot

Mies, arvosi ovat kohdallaan, kun

  • kokonaiskolesterolisi on alle 5,0 mmol/l.
  • verenpaineesi on alle 130/85 mmHg.
  • vyötärösi ympärysmitta on alle 94 senttiä.

2.8.2010

Osteoporoosi ja liikunta

Lisätietoa aiheesta muualla:

Eturauhasen liikakasvu, eturauhasvaiva

Kolesteroli

Vyötärölihavuus

Metabolinen oireyhtymä

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje