Luuntiheysmittaus – minulleko?

  • 0114_venyttely

Luumassa hupenee prosentin vuosivauhdilla. Naisella kato kiihtyy viisissäkymmenissä.

Noin puolet 50-vuotiaista naisista tulee saamaan loppuelämänsä aikana osteoporoottisen murtuman. Ennen murtumaa osteoporoosi voidaan havaita mittauksessa selviävänä luun alentuneena mineraalitiheytenä. Osteoporoosista on kyse silloin, kun luuntiheys on noin 30 prosenttia 20-40 -vuotiaiden aikuisten keskiarvoa alempi. Tällöin riski saada murtuma kasvaa nelinkertaiseksi. ”Luuntiheysmittaukseen kannattaa hakeutua, jos huomaa pituutensa selvästi lyhentyneen ja ryhti tuppaa painumaan kasaan”, professori Riku Nikander Gerontologisesta tutkimuskeskuksesta sanoo. Mittausta tarvitaan myös, jos röntgenkuva herättää osteoporoosiepäilyn tai ikää on yli 65 vuotta ja suvussa on osteoporoosia tai vaihdevuodet ovat alkaneet varhain. Samoin, kun sairastaa osteoporoosille altistavaa sairautta ja saa pienellä voimalla syntyneen luunmurtuman. Tällainen on esimerkiksi aivastuksen seurauksena murtunut kylkiluu. Reuma, anoreksia, suoliston imeytymishäiriöt ja lääkkeistä esimerkiksi kortisoni lisäävät osteoporoosiriskiä.

Luotettava luuntiheysmittaus

Luun tiheyttä mittaavia menetelmiä on useita. Yleisemmin käytössä on röntgensäteisiin perustuva kuvantamislaite, DXA. Sillä voidaan mitata luun tiheyttä useasta eri paikasta. ”Menetelmistä DXA on toistaiseksi luotettavin. Ultraäänimittauksia ja magneettia kehitetään koko ajan.” Tietoa luuntiheysmittauksista, niiden tekopaikoista ja hinnoista saa yksityisiltä lääkäriasemilta ja Luustoliiton jäsenyhdistyksiltä.

Murtumia voi ehkäistä

Jos nainen käy viisissäkymmenissä luuntiheysmittauksessa hyvin tuloksin eikä murtumia tule, seuraava mittaus on kuusikymppisenä. Mahdolliset sairaudet ja suun kautta otettu pitkäaikainen kortisonihoito lyhentävät mittausten väliä, samoin tupakointi. Mittauksessa saatu alhainen luuntiheys ei tarkoita automaattisesti luunmurtumaa. Oikealla ravitsemuksella ja riittävällä liikunnalla luukatoa pystyy hidastamaan iäkkäänäkin. ”Yhdeksän kymmenestä lonkkamurtumasta tulee kaatumisen seurauksena. Hyvä lihaskunto ja tasapaino ehkäisevät osaltaan kaatumista.”

 

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje