Huolehdi luustostasi

  • osteoporoosi_selka_asento_pituus

Luuston hyvinvointiin on hyvä panostaa iästä riippumatta. Aikuisen kannattaa seurata omaa pituuttaan.

Aikuisenkin kannattaa seurata omaa pituuttaan. Jos pituus on lyhentynyt yli viisi senttimetriä, voi kyse olla osteoporoosin aiheuttamista nikamamurtumista. Sellaiset voivat olla oireettomiakin tai ilmetä vain ohimenevänä keskiselän kipuna. Nikamamurtuma on kuitenkin vahvin muiden osteoporoottisten murtumien riskitekijä sekä myös riskitekijä sille, että ihminen saa toisenkin nikamamurtuman.

Jatkuvasti kumarassa asennossa kävelevältä on todennäköisesti murtunut useita nikamia. Kumara asento vaikeuttaa hengittämistä, tasapainon pitämistä, kävelyä ja kotiaskareista suoriutumista. Selkä voi olla kroonisesti kipeä. Kaikki tämä heikentää elämänlaatua.

Luustoliiton nettisivuilla on testi, jonka avulla voi arvioida omalle kohdalle tulevien murtumien ja osteoporoosin todennäköisyyttä sekä mahdollista tarvetta elintapamuutoksiin. Osteoporoosiriskiin vaikuttavat perintötekijät, ikä ja jotkin sairaudet sekä niiden lääkitykset, esimerkiksi pitkäaikainen suun kautta otettava kortisonilääkitys.

Luuston hyvinvointiin on hyvä panostaa iästä riippumatta: liikunta, terveellinen ruoka sekä riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti ja lepo ovat tärkeitä. Tupakointi ja runsas alkoholin käyttö lisäävät osteoporoosiriskiä. Alipainon välttäminen on tärkeää luuston kannalta.

Lähde: Luustoliitto

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje