Miten suojaudun hirvikärpäsiltä?

hirvikärpäsi

Hirvikärpäset ovat yleisimmillään elokuun loppupuolella ja syyskuun alussa. Hirvikärpäset ovat tavallisia alueilla, joilla hirvikanta on runsas.

Hirvikärpäset hakeutuvat pääasiassa hiuspohjaan ja vaatteiden alle, pudottavat siipeensä ja hakeutuvat piiloon. Puremia esiintyy eniten päänahassa, niskassa ja yläselässä.

Paras tapa suojautua hirvikärpäsiltä on vaatetus. Käytä metsäretkellä hyttyshattua ja pukeudu vaatteisiin, joita saat tiukasti kiinni hihansuissa ja lahkeissa. Tumma vaatetus houkuttaa hirvikärpäsiä enemmän kuin vaalea.

Hirvikärpästen karkotus

Tavalliset hyönteiskarkotteet eivät tehoa hirvikärpäsiin. 20 % ikaridiinia sisältävillä hyönteiskarkotteilla on saatu näyttöä siitä, että ne vähentäisivät hirvikärpästen määrää parin tunnin ajan. Valmisteet eivät sovi alle 3-vuotiaille lapsille.

Pureman hoito

Hirvikärpäspurema on pieni kutiava ja märkivä näppylä, ja ihottuma voi kestää useita vuorokausia. Osalle kehittyy jopa kuukausia kestäviä kyhmyjä. Hirvikärpäspuremat voit hoitaa kortisonivoiteilla ja lievittää tarvittaessa voimakkasta kutinaa antihistamiinitableteilla.

Jutun asiantuntijana oli farmaseutti Jenny Holländer Kaarinan apteekista.

10.8.2012

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje