Borrelioosi vai puutiaisaivokuume?

borrelioosi_vai_puutiaisaivokuume_artikkeli_orig

Punkit leviävät yhä pohjoisemmaksi, ja yhä useampi on huolestunut niiden levittämistä taudeista. Borrelioosi ja puutaisaivokuume menevät kuitenkin monella sekaisin.

”Suomessa esiintyy pääasiassa kahta punkkitautia, joista toinen on borrelioosi ja toinen puutiaisaivokuume”, selvittää lääketieteen tohtori, professori Olli Vapalahti.

Borrelioosi on bakteerin aiheuttama infektio, johon antibiootit purevat. Puutiaisaivokuume taas on viruksen aiheuttama keskushermostoinfektio, johon antibiootit eivät tepsi. Sen sijaan sitä vastaan on tehokas rokote.

”Borrelioosia esiintyy kaikkialla, missä on punkkeja, puutiaisaivokuumetta taas vain tietyillä riskialueilla eli Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa sekä yksittäisillä pienillä alueilla, jotka ovat Helsingin Isosaari, Lappeenrannan seutu, Kokkolan saaristo, Närpiö, Varkaus ja Simo.”

Toisin sanoen suurin osa suomalaisista punkeista ei levitä pelättyä puutiaisaivokuumetta, joten riski saada tauti on pieni. Siihen sairastuu Suomessa vuosittain 20–40 ihmistä.

Riskialueet saattavat kuitenkin muuttua.

”Suomi on puutiaisaivokuumeen kartalla reuna-aluetta. Tilanne on toinen esimerkiksi Itävallassa, Saksassa, Tšekissä, Venäjällä ja Baltian maissa”, Vapalahti kertoo.

Rokote riski-alueilla liikkuville

Puutiaisaivokuumetta vastaan tarkoitettua rokotetta suositellaan kaikille riski­alueilla asuville tai niillä paljon liikkuville. Sitä ei tarvitse ottaa varmuuden vuoksi, jos näillä alueilla ei liiku.

Borrelioosia hoidetaan antibiootein. Koska se tarttuu punkista ihmiseen usein vasta yli vuorokauden kuluttua puremasta, myös säännöllinen punkkisyyni on hyvä keino tautia vastaan.

”Sen sijaan puutiaisaivokuumeen aiheuttama TBE­virus tarttuu jo minuutissa, kun punkki on aloittanut ruokailunsa. Tämän vuoksi punkkisyyni ei siinä auta”, Olli Vapalahti kertoo.

Muita keinoja kuitenkin on: ”Punkkikarkotteet sekä puutiaismaaston välttäminen ja punkkien varalta pukeutuminen ovat tärkeitä paitsi puutiaisaivokuumeen myös borrelioosin torjunnassa”, Vapalahti sanoo.

Borrelioosi

  • Borrelia-bakteerin aiheuttama infektio.
  • Esiintyy kaikkialla, missä punkkeja.
  • Tarttuu ihmiseen punkin oksennuksesta yleensä vasta noin 1–2 vuorokauden kuluttua puremasta.
  • Tauti varmistetaan vuosittain yli tuhannella suomalaista.
  • Tautiin ei ole rokotetta, mutta sitä voidaan hoitaa antibiooteilla.

Puutiaisaivokuume

  • TBE-viruksen aiheuttama keskushermostoinfektio.
  • Esiintyy vain tietyillä riskialueilla.
  • Tarttuu ihmiseen punkin syljestä muutamassa minuutissa punkin puremasta.
  • Tautiin sairastuu vuosittain 20–40 suomalaista.
  • Tautiin ei ole lääkitystä, mutta sitä vastaan on tehokas rokote.

1.4.2010

Mitä tehdä, kun punkki puree?

Lisätietoa aiheesta muualla

Borrelioosi eli Lymen tauti

Hyönteisten ja muiden eläinten välittämät tartunnat

Punkin purema (kuva)

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje