Arven hoito: näin arpi paranee nopeammin

  • apteekin hyllyltä

Ihon uudelleen rakentuminen etenee terveesti ja arpi vaalenee, kun arpialueen pitää kosteana.

Sain askarrellessa saksista käteeni ikävän haavan, josta jäi arpi. Miten arpea voi hoitaa ja suojata?

Elimistö korjaa rikkoutuneen ihon kollageenisäikeillä, jotka muodostavat näkyvän arven. Arpimuodostus on perinnöllinen ominaisuus, mutta siihen vaikuttaa myös ikä sekä arven sijainti. Nuorella iholla arpi saattaa muodostua paksummaksi ja suuremmaksi. Liikkuvilla ihon alueilla arvet voivat levitä ja olla näkyvämpiä. Lisäksi haavan tulehtuminen lisää riskiä epänormaaliin arvenmuodostumiseen. Arpea kannattaa alkaa hoitaa mahdollisimman pian haavan umpeuduttua. Mikäli haava on tikattu, kannattaa odottaa, että tikit on poistettu.

Arven hoitoon on saatavilla useita silikonia sisältäviä tuotteita. Silikonin tehtävä on suojata arpea sekä pitää arpialue kosteana. Näin ihon uudelleen rakentuminen etenee terveesti ja arpi vaalenee. Käden arpeen voit valita silikonigeelin, -voiteen tai -levyn.

Uusin tulokas on arpigeeli, jonka pakkauksessa on mukana hierontapallo. Hierominen rikkoo arven kollageenisäikeitä, mikä häivyttää ja tasoittaa arpea.

Silikonihoidon kesto riippuu arven koosta ja muodosta, mutta hoitoa kannattaa jatkaa kuukausia haavan sulkeutumisen jälkeen. Arven rakenne voi muuttua jopa kahden vuoden ajan sen muodostumisesta. Arpeutunut iho palaa herkästi auringossa ja voi UV-valon takia tummua.

 

Täsmätuotteita, esimerkiksi

  • Bepanthen-arpigeeli Anti-Scar, 20 g

  

Kysymykseen vastasi farmaseutti Eeva Heino Tampereen Haka-apteekista.

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje