Voivatko lääkkeet loppua?

  • Voivatko lääkkeet loppua

Yksittäinen lääke voi loppua monistakin syistä väliaikaisesti, mutta lääkehoito yleensä jatkuu.

Pidämme varastomme ajan tasalla tilaamalla lääkkeitä joka päivä, ja yleensä saamme ne tukusta jo seuraavana päivänä”, kertoo Viialan apteekin apteekkari Tuula Teinilä.

Aina silloin tällöin lääke on väliaikaisesti loppu tukusta. Teinilän mukaan puute on yleensä helppo paikata vaihtokelpoisella lääkkeellä, jossa on sama määrä samaa vaikuttavaa ainetta. Tätä moni asiakas tekee muutenkin vaihtaessaan reseptiin kirjoitetun lääkkeen sitä edullisempaan rinnakkaisvalmisteeseen eli geneeriseen lääkkeeseen.

VAIHTOEHTOJA POIKKEUSTILANTEISSA

Jos vaihtokelpoisia lääkkeitä ei ole saatavilla, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea voi myöntää lääkeyritykselle luvan käyttää lääkkeitä velvoitevarastosta, jota ylläpidetään häiriöiden varalta. Joskus taas maahan tuodaan Fimean poikkeusluvalla tuttua lääkettä vieraskielisissä pakkauksissa.

Jos lääkettä ei saa kerta kaikkiaan mistään, farmaseutti voi harkintansa mukaan toimittaa miedompaa tai vahvempaa valmistetta ja säätää annostusohjetta.

”Viime keväänä tällaista tehtiin nesteenpoistolääkkeiden osalta. Jos taas valmistemuotokin uhkaa muuttua, esimerkiksi estrogeenigeeli olisi vaihdettava laastariksi, on aina neuvoteltava lääkärin kanssa”, Teinilä sanoo.

LÄÄKEVALMISTUS ON KESKITTYNYT

Teinilän mukaan lääkkeiden saatavuutta vaikeuttaa muun muassa se, että lääkkeiden valmistus on hyvin keskittynyttä. Esimerkiksi yksi kiinalainen tai intialainen tehdas voi tuottaa lääkeaineen monen eri valmistajan geneerisiin lääketabletteihin.

”Kun vaikkapa luonnonkatastrofi tai pandemia aiheuttaa tuotanto- tai kuljetusongelmia yhdessä tehtaassa tai yhdessä maassa, vaikutukset tuntuvat suomalaisissa apteekeissa asti.”

Suomessa on koettu viime vuosina myös tukkurin vakava jakeluongelma sekä hamstraamisen seuraukset. Teinilä toivoo jokaisen muistavan, että hamstrattava lääke voi olla jollekin elintärkeä, vaikkei se sitä muille olisikaan.

”Ei Suomessa tarvitse olla huolissaan lääkehoidon saatavuudesta, vaikka välillä tulisikin häiriöitä yksittäisten lääkkeiden kohdalle.” Apteekkariliiton Lääkehaku-verkkopalvelu (laakehakupalvelu.apteekkariliitto.fi) auttaa löytämään lääkkeen, jonka saatavuudessa on tilapäisiä häiriöitä.

Asiantuntija: Apteekkari Tuula Teinilä, Viialan apteekki

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

85123589 Avainapteekit_Cystalia banneri_215x300px_052021

Aqualan_L_banneri_avainapteekit_215x500_2021

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje