Vältä näiden lääkkeiden ja juomien yhteisvaikutuksia!

  • laakkeet-haittavaikutukset

Ravinnolla ja nesteillä on monia yhteisvaikutuksia lääkeaineiden kanssa. Proviisori Ingrid Sandberg kertoo, mitä lääkkeitä käyttävän tulisi huomioida ruokavaliossaan.

Kaikki lääkkeet on parasta nauttia vesijohtoveden kanssa, sillä muilla juomilla voi olla isokin vaikutus lääkkeiden toimintaan elimistössä. Myös ruokailu voi vaikuttaa lääkitykseen, joko myönteisesti tai vähentäen lääkkeen vaikutusta. Näistä asioista kannatta keskustella apteekin farmaseutin kanssa.  

Maito ja maidossa esiintyvä kalkki voi haitata joidenkin lääkkeiden imeytymistä.  Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi infektioiden hoidossa käytettävät antibiootit, kuten tetrasykliini ja doksisykliini. Maidon juontia pitäisi välttää kaksi tuntia ennen ja jälkeen lääkkeen ottamisesta.

”Jos maito reagoi antibiootin kanssa, maito pitää jättää pois myös kahvista ja teestä”, muistuttaa proviisori Ingrid Sandberg

”Kahvin tai teen juontia ei kuitenkaan kannata lopettaa kokonaan pitkäaikaisen lääkityksen aikana. Jos elimistö on tottunut päivittäiseen kofeiiniannokseen, sen yhtäkkinen poisjäänti voi vaikuttaa lääkitykseen”.

Sama koskee tupakka- ja nikotiinituotteita, joiden käytön lopettamisesta kannattaa keskustella lääkärin kanssa pitkäaikaislääkityksen aikana. Esimerkiksi astmaa hoitavan teofylliinin ja psyykelääkkeenä käytetyn klotsapiinin pitoisuudet elimistössä voivat nousta, kun potilas lopettaa tupakoinnin.

Greippimehu on täysin pannassa statiinien käyttäjille. Lisäksi sillä on haitallisia yhteisvaikutuksia joidenkin verenpaine- ja mielialalääkkeiden kanssa. Greippi tai greippimehu eivät myöskään sovi elinsiirtojen yhteydessä käytettävän siklosporiinin ja rauhoittavien bentsodiatsepiinien kanssa. Jos lääkeaine ei sovi greippimehun kanssa yhteen, sitä tulee välttää koko lääkityksen ajan.

Virvoitusjuomat eivät yleensä aiheuta haitallisia vaikutuksia lääkkeiden kanssa, mutta happamina ne saattavat ärsyttää vatsaa. Vatsa voi reagoida, jos nauttii ibuprofeenia, ketoprofeenia tai asetyylisalisyylihappoa sisältäviä tulehduskipulääkkeitä virvoitusjuoman kanssa.

Alkoholi vaikuttaa keskushermostoon ja ärsyttää vatsaa. Siksi sitä ei suositella lainkaan monien lääkeaineiden kanssa. Keskushermoston kautta vaikuttavien kipulääkkeiden sekä rauhoittavien lääkkeiden väsyttävä ja suorituskykyä heikentävä vaikutus kasvaa alkoholin vaikutuksesta. Myös tulehduksia hoitavan metronidatsolin ja alkoholin yhteiskäyttö aiheuttaa pahoinvointireaktion.  

”Luontaistuotteiden käytöstä lääkityksen aikana kannattaa aina puhua lääkärin tai farmaseutin kanssa”, tähdentää Sandberg. Erityisesti mielialaa nostattavalla mäkikuismalla on yhteisvaikutuksia mielialalääkkeiden kanssa. Muita mäkikuisman kanssa haitallisesti reagoivia lääkkeitä ovat muun muassa sydänlääkkeenä käytettävä digoksiini ja elinsiirtojen jälkeen käytettävä siklosporiini.

Ruokailu ja lääkkeet

Monet lääkkeet kehotetaan ottamaan tyhjään vatsaan, koska ruoka hidastaa lääkkeen imeytymistä. Esimerkiksi osteoporoosia hoitava bisfosfonaatti imeytyy heikosti suun kautta nautittuna, joten se on ehdottomasti otettava tyhjään vatsaan. Myös kilpirauhaslääke tyroksiini ja antibioottina käytetty fenoksimetyylipenisilliini nautitaan tyhjään vatsaan.

Kuitenkin rasvaliukoiset lääkeaineet, kuten sienilääkkeinä käytetyt itrakonatsoli ja ketokonatsoli, imeytyvät parhaiten heti täysipainoisen aterian jälkeen nautittuina. Lisäksi joidenkin antibioottien, kuten doksisykliinin vatsaa ärsyttävää vaikutusta voidaan vähentää ottamalla lääke ruokailun yhteydessä.

”Ruokailulla voi muutenkin olla merkittävä vaikutus lääkehoitoon. Esimerkiksi verenohennuslääke varfarinin ja K-vitamiinipitoisten vihreiden lehtivihannesten käytössä pitää noudattaa varovaisuutta. Tämä onkin potilaille yleensä opetettu”, Sandberg kertoo. 

Jutun asiantuntijana oli proviisori Ingrid Sandberg Kaarinan apteekista.

Päivitetty 14.8.2012

Kasvivalmisteiden käyttäjä: selvitä ensin yhteisvaikutukset

Näin säilytät lääkkeesi oikein!

Osaatko hävittää vanhentuneet lääkkeet?

Lisätietoa aiheesta

Lääkkeiden haitalliset yhteisvaikutukset

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje