Säilytätkö lääkkeesi oikein?

sailyta-laakkeet-oikein

Lääkkeitä säilytetään yhä useammin väärin. Tällöin ne voivat menettää tehonsa tai muuttua jopa myrkyllisiksi. Näillä ohjeilla lääkekaappisi sisältö on kunnossa ja turvassa.

Lääkkeet säilyvät parhaiten alkuperäispakkauksessaan, joka on suljettu huolellisesti käytön jälkeen. Vanhentuneet lääkkeet on vietävä apteekkiin hävitettäviksi.

Pakkaus neuvoo

Lääkevalmisteen säilytysohjeet on koottu pakkauksen kylkeen ja pakkauksen sisällä olevaan pakkausselosteeseen.

Lääkkeen vanhenemisajankohta on merkitty pakkauksen kylkeen ja tablettien tai kapseleiden folioläpipainopakkauksiin. Merkinnällä ”käyt. ennen 08-2011” tarkoitetaan, että lääke on käytettävä ennen elokuuta 2011. Merkinnöillä ”käyt. viim. 08-2011” tai ”exp. 08-2011” tai ”08-2011” tarkoitetaan puolestaan, että lääke on käyttökelpoinen elokuun loppuun asti 2011.

Jotkut lääkkeet, esimerkiksi silmätipat ja nenäsumutteet, säilyvät rajallisen ajan avaamisen jälkeen. On myös lääkkeitä, jotka säilyvät käyttöön otettuna huoneenlämmössä rajallisen ajan, esimerkiksi neljä viikkoa, mutta jääkaapissa viimeiseen käyttöpäivään asti.

Tarvitaanko viileää?

Suurin osa lääkkeistä säilytetään huoneenlämmössä  15–25 asteessa. Kylmäsäilytyksen, 2–8 astetta, voivat vaatia jotkut lasten antibioottimikstuurat, rokotteet sekä insuliinit. Viileäsäilytyksessä eli 8–15 asteessa viihtyvät puolestaan tietyt silmätipat ja peräpuikot.

Kannattaa huomata, että joidenkin lääkkeiden kohdalla avaaminen vaikuttaa säilytyslämpötilaan. Jos lääkkeen säilytyslämpötilaa ei ole erikseen mainittu, se säilytetään huoneenlämmössä. Lääkkeitä ei tulekaan koskaan laittaa jääkaappiin varmuuden vuoksi.

Varo lämmönvaihteluja

Lääkkeet eivät saa jäätyä tai sulaa eivätkä ne kestä suuria lämmönvaihteluja. Siksi lääkkeet kannattaa ottaa kesän jälkeen mukaan kesämökiltä ja lentokoneessa kuljettaa  tarvittavat lääkkeet käsimatkatavaroissa.

Kesähelteiden aikaan tulee huolehtia, etteivät lääkkeet joudu olemaan liian pitkään kuumassa esimerkiksi auton ensiapulaukussa.

Valokin vaikuttaa

Auringon ultraviolettisäteily voi saada aikaan sen, että lääkeaine hajoaa tai reagoi jonkin toisen aineen kanssa. Lääkkeet tuleekin säilyttää valolta suojattuna alkuperäispakkauksessaan.

Joskus pakkauksen kyljessä tai pakkausselosteessa voi olla maininta, että lääke on erittäin herkkä valolle. Paras paikka lääkkeiden säilytykselle onkin umpinainen lääkekaappi.

Kosteus muuttaa koostumusta

Valon lisäksi myös kosteus voi saada aikaan lääkeaineen hajoamisen sekä vaikuttaa lääkeaineen ulkonäköön ja koostumukseen. Lääkekaappia ei tulisikaan sijoittaa kylpyhuoneeseen tai muihin kosteisiin tiloihin. Myös kesän jälkeen mökille jääneisiin lääkkeisiin on saattanut kertyä kosteutta.

Tablettien ja kapselien foliopakkaukset suojaavat kosteudelta, joten varminta on aina ottaa lääke irti foliopakkauksesta vasta juuri ennen käyttöä. Dosetti, johon on valmiiksi jaeltu seuraavan viikon lääkkeet, suojataan myös kosteudelta ja valolta.

Lasten ulottumattomiin

Lääkkeet on säilytettävä lasten ulottumattomissa. Lukollinen lääkekaappi onkin tähän oiva ratkaisu. Lääkekaappi sijoitetaan riittävän korkealle esimerkiksi vanhempien makuuhuoneeseen.

Lapsille kannattaa opettaa, ettei lääkekaapista saa ottaa mitään ilman lupaa. Lapsille on myös hyvä korostaa, etteivät lääkkeet ja ravintolisät, kuten hyvänmakuiset D-vitamiinitabletit, ole karamelleja.

Osaatko hävittää vanhentuneet lääkkeet?

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje