Miksi pitäisi ottaa influenssarokotus?

 • AA0518_itseasissa_vauva

Nyt myös kaikki yli puolivuotiaat mutta alle 7-vuotiaat lapset saavat riskiryhmien ohella maksutta influenssarokotuksen. 

THL:n asiantuntijalääkäri Ulpu Elonsalo kertoo, miksi juuri nyt on oikea aika ottaa influenssarokotus ja kenelle pneumokokkirokote on aiheellinen.

Miltä taudeilta influenssarokote suojaa?

– Influenssarokote suojaa influenssalta ja sen jälkitaudeilta, kuten korvatulehdukselta, keuhkokuumeelta ja keuhkoputkentulehdukselta. Se antaa suojaa myös sikainfluenssaa vastaan. Jos rokotettu saa influenssan, on tauti yleensä tavallista lievempi ja toipuminen nopeampaa.

– Suojan kannalta on tärkeää, että rokote otetaan syksyisin ennen kuin influenssaepidemia ehtii alkaa.

Entä miltä taudeilta pneumokokkirokote suojaa?

– Pneumokokkirokote suojaa aivokalvontulehduksen tai verimyrkytyksen kaltaisilta vakavilta taudeilta, joita pneumokokkibakteerit aiheuttavat. Sillä voidaan ehkäistä myös osa keuhkokuumeista ja korvatulehduksista.

Kenen kannattaa ottaa influenssa- tai pneumokokkirokote?

– Influenssarokote kannattaa ottaa, jos sen saa maksutta, sillä se on paras suoja influenssaa ja sen jälkitauteja vastaan. Influenssarokotteen saavat veloituksetta sosiaali- ja terveysalan sekä lääkehuollon henkilöstö, raskaana olevat sekä kaikki 65 vuotta täyttäneet. Sen saavat maksutta myös sairautensa ja hoitonsa vuoksi riskiryhmään kuuluvat sekä vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri.

– Lasten maksuttomat rokotukset on laajennettu kattamaan kaikki alle 7-vuotiaat, vähintään 6 kuukauden ikäiset lapset. Lisäksi varusmiespalveluksensa aloittaville miehille ja vapaaehtoisen asepalveluksensa aloittaville naisille rokote on maksuton. Vaikka ei kuuluisi maksuttomien rokotusten piiriin, influenssarokotusta kannattaa harkita, jos haluaa suojata itseään influenssalta.

– Pneumokokkirokotusta suositellaan, jos puolustuskyky pneumokokkitauteja vastaan on heikentynyt merkittävästi perussairauden tai muun riskitekijän takia: esimerkiksi verisyövän, pernan poiston tai sisäkorvaistutteen vuoksi. Lisäksi varsinkin pienet lapset ovat alttiita pneumokokkien aiheuttamille vakaville taudeille, joten heidän rokottamisensa on tärkeää.

Voiko näistä rokotteista olla jotain haittaa?

– Nenäsumuterokote voi aiheuttaa tukkoisuutta ja nuhaisuutta. Pistettävien rokotteiden tavallisimpia haittavaikutuksia ovat pistosalueen paikalliset oireet, kuten kipu, turvotus ja punoitus. Lieviä ohimeneviä yleisoireita voi ilmetä. Kuumereaktiot ovat tavallisimpia pikkulapsilla. Paikallisreaktioita ja kuumetta voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeillä. Muut haittavaikutukset ovat hyvin harvinaisia.

Miten ja mistä rokotuksen saa?

– Kansallisen rokotusohjelman mukaiset influenssarokotukset saa omalta terveysasemalta, neuvolasta tai koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta. Kunnat tiedottavat rokotusten alkamisesta ja järjestelyistä. Jos ei kuulu mihinkään ilmaisen rokotteen saavaan riskiryhmään, rokotteen ostamiseen apteekista tarvitaan resepti.

– Sosiaali- ja terveysalan sekä lääkehuollon henkilöstön influenssarokotuksia annetaan myös työterveyshuolloissa. Osa muistakin työnantajista tarjoaa rokotteen työntekijöilleen. Myös yksityiset terveysasemat tarjoavat rokotuspalveluja.

– Neuvolat huolehtivat pikkulasten pneumokokkirokotuksista. Kantasolunsiirtopotilaat saavat pneumokokkirokotukset maksutta osana rokotusohjelmaa. Terveen ikäihmisen on hyvä keskustella lääkärin kanssa, onko pneumokokkirokotus aiheellinen. Sitä ei tarjota ikääntyneille osana rokotusohjelmaa, sillä laajamittaisten rokotusten kustannukset eivät olisi kohtuulliset saataviin terveyshyötyihin nähden.

Jos ei ota rokotetta, mikä on paras tapa suojautua influenssalta? Entä pneumokokilta?

– Rokottautuminen on aina paras tapa suojautua influenssaa tai pneumokokin aiheuttamia tauteja vastaan. Rokote vähentää influenssatartuntoja: kun ei sairastu, ei tartuta muita. Ottipa rokotuksen tai ei, on aina hyvä muistaa hygienia.

Yski oikein – ja pysäytä taudin leviäminen

 • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat.
 • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
 • Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.
 • Hakeutuessasi tutkimukseen ja hoitoon terveydenhuoltolaitokseen sinulle saatetaan laittaa paperinen suu-nenäsuojus suojaamaan henkilökuntaa ja muita potilailta tartunnalta, jos yskit ja aivastelet.

Pese kädet aina:

 • kun tulet ulkoa sisään
 • ennen ruoanlaittoa ja ruokailua
 • wc-käynnin tai vaipanvaihdon jälkeen
 • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
 • kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.

Lyhyesti:

 • Kattavilla influenssarokotuksilla voidaan ehkäistä kuolemia ja sairaalahoitoja sekä vähentää antibioottihoitojen tarvetta. 
 • Keskimäärin noin puolet ikä-ihmisistä on ottanut influenssarokotteen. Alle kolmevuotiaista rokotteen sai viime vuonna noin joka kolmas.
 • Lapsista jopa joka viides saa influenssan.
 • Vastastyntynyttä voi suojata influenssalta siten, että hänen äitinsä ottaa jo raskauden aikana influenssarokotteen. Myös muiden vauvan läheisten kannattaa ottaa rokote.

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje