Miksi makeutusaineita lisätään lääkkeisiin?

  • AA0119_tabletti

Kenelle makeutusaineet sopivat ja kenelle eivät? Voiko niistä olla haittaa? Asiantuntijat vastaavat.

Ovatko makeutusaineet vaarallisia? Aiheuttavatko ne syöpää tai muita terveysongelmia? Miksi ­niitä ­lisätään myös lääkkeisiin?

Asiantuntijat kumoavat yhden makeutusaineisiin liittyvän ­ennakkoluulon toisensa jälkeen. Jotta makeutusaineista aiheutuisi vaaraa terveydelle, annosmäärien tulisi olla erittäin suuria.

– Lääkkeiden kehittäjän näkökulmasta lääkkeissä ei ­esiinny yhtäkään ylimääräistä apuainetta. Kaikkien aineiden käytölle, myös makeutusaineille, pitää olla kestävä peruste ja syy. Jos makeutusta tarvitaan, se kertoo siitä, että muut keinot on tyypillisesti käyty läpi, sanoo Tero Närvänen, joka vastaa teollistamisesta ja tuotteen elinkaaren hallinnasta Orionin Toimitusketjussa.

Makeutusaineita lisätään lääkevalmisteisiin siitä yksinkertaisesta syystä, että lääkkeet tulisi otettua. Niiden avulla yritetään peittää lääkeaineen pahaa makua. Tyypillisesti tällaisia lääkemuotoja ovat nestemäiset suun kautta annosteltavat lääkevalmisteet, suussa liukenevat tabletit ja purutabletit. Esimerkiksi yskänlääkkeet voivat olla liian kitkeriä, jos niihin ei lisätä makeutusaineita.

Makeutusaineen turvallisuutta arvioidaan

Maulla on erityistä merkitystä lasten lääkkeissä. Se ­korostuu myös vanhustenhoidossa: joskus tabletteja joudutaan murskaamaan, jolloin lääkkeen maku on erityisen voimakas.

Jos lääke on tarkoitettu hajoavaksi eli kyseessä on ­suussa imeskeltävä tabletti tai nesteeseen liukeneva poretabletti, maun merkitys kasvaa.
Makeutusaine ei ole kuitenkaan välttämätön, jos paha maku saadaan peitettyä jollain muulla keinolla. Rakeita voidaan päällystää päällysteaineilla ja tabletteja kalvolla niin, että lääkeaine ei maistu.

Makeutusaineet ovat kiinnostavia apuaineita myös eläinlääkkeiden kehityksessä.

– Eläinten kohdalla puhutaan niin sanotuista ­palatanteista eli maun parantajista. Testaamme, miten maittava lääke on ja millaista makua tai hajua lääkkeessä pitäisi olla, jotta tietty eläinlaji ottaisi lääkettä mielellään, Tero Närvänen sanoo.

Lääkevalmisteissa käytetään samoja makeutusainei­ta kuin elintarvikkeissa. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran hyväksymät makeutusaineet lajitellaan sokereihin, ­sokerialkoholeihin sekä energiaa sisältämättömiin luontaisiin ja keinotekoisiin makeutusaineisiin.

Tyypillisimmät makeutusaineet ovat sokerialkoholit maltitoli, ksylitoli ja sorbitoli sekä aspartaami, sakkariininatrium ja sakkaroosi eli sokeri.

– Kunkin makeutusaineen turvallisuus ja sopivuus tiettyyn valmisteeseen arvioidaan erikseen myyntiluvan arvioinnin yhteydessä, sanoo erikoistutkija Niina Makkonen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.

Herkkä vatsa ja sairaudet rajaavat käyttöä

Herkkävatsaisten ja tiettyjä sairauksia sairastavien ­potilaiden on kuitenkin syytä välttää joitakin ­apuaineita. Harvinaisessa aineenvaihduntasairaudessa fenyyliketo­nuriassa on vältettävä aspartaamia sisältäviä lääkevalmisteita, sillä suolisto ei pysty hajottamaan ­fenyylialaniinia. Aspartaami ei sovi myöskään alle kolme kuukautta vanhoille vauvoille.

Fruktoosi on puolestaan haitallinen hampaille. Ksylitoli, maltitoli, mannitoli ja sorbitoli voivat aiheuttaa suurina annoksina suun kautta otettaessa laksatiivisia eli suolen toimintaa stimuloivia vaikutuksia. Ne voivat toisin sanoen aiheuttaa ripulia ja ilmavaivoja.

Diabetesta sairastaville tärkeä tieto on se, että useimmat makeutusaineet eivät nosta veren ­sokeripitoisuutta. Esimerkiksi maltitolin, ksylitolin ja sorbitolin vaikutus ­verensokeriin on niin pieni, että useimmat diabeetikot voivat käyttää niitä.

Jos valmisteen sisältämä sokerimäärä ylittää viisi grammaa annosta kohden, sokerin määrä on ilmoitettava valmisteen tiedoissa.

Lähteet: Niina Makkonen: Muista myös apuaineiden haitat, Sic! 3/2012 Fimea, Valtteri Väkevä: Aiheuttavatko makeutusaineet syöpää? terve.fi, 18.5.2018.

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje