Miksi lääkettä ei ole saatavilla?

  • AA0419_tabletti_laakepula

Suomessa lääkkeiden saatavuus on erinomaisella tasolla. Miksi silti reseptilääkettä ei joskus apteekissa olekaan?

Järjestelmä on altis häiriöille

Lääkepuutteet apteekeissa johtuvat useimmiten siitä, että lääkettä ei yksinkertaisesti ole saatavilla. Saatavuushäiriön pitkittyessä reseptilääke yleensä loppuu koko Suomesta.

– Tilapäinen häiriö voi johtua luonnonmullistuksesta, jakeluongelmista, kysyntäpiikeistä tai häiriöstä lääketehtaan tuotannossa. Viranomaisten havaitsemat laatupuutteet aiheuttavat myös viivästyksiä, ja joskus myös jonkin tietyn lääkkeen valmistus lopetetaan kokonaan, kertoo Suomen Apteekkariliiton viestintäproviisori Elina Aaltonen.

Lääkkeiden globaalit toimitusketjut on tehokkaasti virtaviivaistettu: esimerkiksi tietyn raaka-aineen valmistus on keskitetty yhdelle tai kahdelle tehtaalle. Keskittymisen ansiosta pystytään tuottamaan isoja volyymeja kerralla, mutta samalla toimintatapa tekee järjestelmästä häiriöherkän.

Suomi on riippuvainen tuonnista, mikä myös vaikuttaa saatavuuteen. Suomen lääkemarkkinat ovat vain noin 0,2 prosenttia maailman markkinoista. Häiriötilanteessa kilpailemme isompien markkinoiden kanssa niistä vähistä tuotteista, mitä on saatavilla. Toimitusajat Suomeen voivat silloin olla pitkät.

Suomen tilanteeseen voi vaikuttaa myös oman viranomaisemme hinnoittelulinjaus. Saatavuuden kannalta olisi hyvä, että lääkkeiden tukkuhintoja ei viranomaispäätöksillä vaadittaisi liian alhaisiksi. Tällainen linjaus kun voi aiheuttaa myös sen,  että Suomen pieni markkina ei enää kannattavuusmielessä kiinnostakaan kansainvälisiä lääkejättejä.

Apteekki ei jätä pulaan

Lääkkeiden saatavuus on Suomessa varsin hyvällä tolalla. Apteekkariliiton tuoreen selvityksen mukaan 98 prosenttiin resepteistä löytyy lääke heti apteekin varastosta.

Suuri osa toimitushäiriöistä ei näy lainkaan asiakkaalle.

– Apteekit pystyvät hyvin ennakoimaan lääkkeiden menekkiä ja tilaamaan varastoon tietyn lääkkeen korvaavia rinnakkaisvalmisteita, Elina Aaltonen kertoo.

Ongelmatilanteessa apteekit pyrkivät aina auttamaan asiakasta ja selvittämään tilanteen. Lähes aina asiat myös järjestyvät. Apteekista voidaan soittaa naapuriapteekkeihin, jotta asiakkaan lääke voidaan varata joihinkin niistä. Joskus lääke saadaan lainaksi sairaala-apteekista. Suomalaisapteekeilla on hyvä valikoima rinnakkaisvalmisteita, joihin määrätty lääke voidaan apteekissa vaihtaa.

– Jos vaihtoehtoista rinnakkaisvalmistetta ei ole saatavilla, apteekki voi olla yhteydessä lääkäriin. Jos asia ei siten järjesty, niin asiakkaan on hyvä olla itse vielä yhteydessä lääkäriinsä.

Suomalaiset ovat tasa-arvoisessa asemassa maantieteellisesti etelästä pohjoiseen, sillä samat tukut toimittavat lääketuotteita kaikkialle Suomeen. Lääkejakeluketju noudattaa tekemisessään vastuullisuutta.

– Poikkeustilanteen sattuessa lääkettä saatetaan säännöstellä ja jakaa tasapuolisesti niin, että sitä riittää kaikkialle Suomen apteekkeihin häi­riön keston ajan, Aaltonen kuvailee.

Ratkaisuja yhteistyöllä

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat iso haaste, koska toimitusketjut ovat maailmanlaajuisia. Globaalius on  lisännyt häiriöitä saatavuudessa.

– On hyvä, että on kilpailua ja että asiakkaat saavat entistä edullisemmin erilaisia lääkkeitä. Mutta saatavuushäiriöt ovat kasvava ongelma. Sen ratkominen vaatii kansainvälistä viranomaisyhteistyötä lääkevalmistajien kanssa, Aaltonen sanoo.

Puutetilanne on harmillinen asiakkaalle, koska määrätty lääke on yleensä tarpeellinen, joskus hengen pelastava.

– Esimerkiksi toissa kesänä adrenaliini-injektorit olivat loppu joka paikasta. Kyseessä on monelle elintärkeä lääke, eikä oikein mitään korvaavaa tuotetta meinannut löytyä.

Suomen apteekkijärjestelmä on kuitenkin vähemmän häiriöherkkä kuin monessa muussa maassa, kiitos sen, että apteekkijärjestelmä on lääketeollisuudesta riippumaton. Lisäksi lääkeyrityksillä on aina elintärkeitä lääkkeitä myös velvoitevarastossa.

– Esimerkiksi Norjassa, jossa lääketukut omistavat apteekkeja, on tarjolla paljon Suomea kapeampi valikoima rinnakkaisvalmisteita. Norjassa häiriötilanteet aiheuttavat ongelmia useammin kuin Suomessa, Aaltonen summaa.

Lähde: Apteekkariliiton 3/2019 tutkimus apteekkien toimitusvarmuudesta

Toimitusvarmuus taattu

  • Suomessa 98 prosenttiin resepteistä lääke löytyy heti apteekista.
  • Vain vajaa neljäsosa puutteista johtuu lääkkeen saatavuushäiriöistä.
  • Alle promillessa toimituksista saatavuusongelma viivästytti lääkehoidon aloitusta tai jatkumista.

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje