Miksi kortisoni tehoaa?

  • kortisoni-hydrocortison

Kortisoni estää tulehdusten leviämistä jumittamalla tulehdussolut paikoilleen.

Näin se toimii

Kortisonin teho perustuu kahteen päävaikutukseen. Kortisoni lievittää tulehduksia estämällä tulehdussolujen kulkeutumista ja tulehduksen välittäjäaineiden vapautumista. Toiseksi se ehkäisee tulehtuneiden solujen jakautumista.

Kortisoni on kortisolin eli hydrokortisonin aineenvaihduntatuote. Kortisoli on kehon tärkein glukokortikoidi eli steroidihormoni, joka vaikuttaa hiilihydraattiaineenvaihduntaan. Sitä tuottaa lisämunuaisten kuorikerros. Kortisonilääkkeet lisäävät luonnollista glukokortikoidien tuotantoa kehossa.

Näin käytät

Kortisonivoiteita käytetään erilaisten

ja eri asteisten ihottumien hoidossa. Valmisteet jaetaan neljään vahvuusluokkaan. Ensimmäisen luokan voiteet lievittävät tulehduksia, mutta eivät ehkäise tulehdussolujen jakautumista. Näiden voiteiden vahvuus on 1 tai 2,5 prosenttia. Vahvat ja erityisen vahvat, eli 2-4-luokkien kortisonit, ehkäisevät solujen jakautumista.

Mietoja eli ensimmäisen teholuokan voiteita saa ilman reseptiä, muita reseptillä. Vahvoja ja erityisvahvoja kortisonivoiteita käytetään tarkasti lääkärin ohjeita noudattaen. Lääkärin valvonnassa kortisonivoiteilla voidaan hoitaa jopa silmien alueen ihottumia.

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje