Mainettaan paremmat diureetit

  • diuretti_hydroklooritiatsidi

Diureetit ovat lääkkeitä, joita käytetään esimerkiksi kohonneen verenpaineen, sydämen vajaatoiminnan ja munuaisten vajaatoiminnan hoidossa.

Diureetit ovat lääkkeitä, joita käytetään kohonneen verenpaineen, sydämen vajaatoiminnan, munuaisten vajaatoiminnan ja vaikeaan maksasairauteen liittyvän turvotuksen hoidossa. Joitakin diureetteja käytetään glaukooman eli silmänpainetaudin hoidossa normalisoimaan silmänpainetta.

Miten diureetit toimivat?

Elimistöön kertyy nestettä eri tautitiloissa, varsinkin sydämen vajaatoiminnan yhteydessä. Diureetit lisäävät virtsan eritystä ja poistavat siten nestettä elimistöstä. Ne myös edistävät natriumin eritystä virtsasta, kun natriumia on kertynyt elimistöön tavallista enemmän.
Diureettien teho kohonneen verenpaineen hoidossa perustuu osittain siihen, että ne normalisoivat natriumin määrää, jolloin verenpaine laskee.

Diureetit tulivat markkinoille 1950-luvulla

Sydämen vajaatoiminnasta ja eri syistä johtuvista turvotustiloista on kirjoitettu jo tuhansia vuosia ennen ajanlaskun alkua. 1500-luvulta alkaen turvotusta hoidettiin elohopealla. 1800-luvun loppupuolella elohopeaa käytettiin vaikean sydämen vajaatoiminnan hoidossa. Varsinaiset lääkkeet tulivat markkinoille 1950-luvulla. Vuonna 1957 esiteltiin ensimmäinen tiatsididiureetti ja vuonna 1964 ensimmäinen niin sanottu loop-diureetti. Furosemidi on ainoa Suomessa saatavilla oleva loop-diureetti.

– Merkittävä hoitomuoto löydettiin 1940-luvulla. Havainto oli se, että kun vähennettiin suolan, mutta ei nesteen käyttöä, turvotus väheni. Sydämen vajaatoimintapotilasta pystyttiin hoitamaan hyvin, kun suolan käyttöä vähennettiin yhteen grammaan päivässä, kertoo tutkimusprofessori, sisätautien erikoislääkäri Antti Jula.

Erilaisia diureetteja

Loop-diureetteja (esimerkiksi Furesis ja Lasix) käytetään sydämen kroonisen vajaatoiminnan hoidossa sekä kohonneen verenpaineen hoidossa silloin, kun munuaisten toiminta on alentunut. Tiatsididiureetteja (esimerkiksi Hydrex ja Natrilix) käytetään erityisesti sydämen lievässä vajaatoiminnassa ja kohonneen verenpaineen hoidossa. Aldosteronihormonin vastavaikuttajaa spironolaktonia (esimerkiksi Aldactone ja Spirix) käytetään sydämen keskivaikean ja vaikean vajaatoiminnan hoidossa. Sitä käytetään myös aldosteronihormonin liikaerityksestä johtuvan kohonneen verenpaineen ja hypokalemian eli alhaisen veren kaliumin hoidossa.

– Spironolaktoni voi aiheuttaa kaliumin arvon liiallista nousua, hyperkalemiaa. On katsottava, että annoksen määrä on sopiva, Jula muistuttaa.
Usean diureetin yhdistelmälääkkeitä ovat muun muassa Amitrid ja Diuramin, jotka ovat hydroklooritiatsidin ja kaliumia säästävän amiloridin yhdistelmävalmisteita.

Diureettien mahdolliset sivuvaikutukset

Diureettien keskeiset sivuvaikutukset ovat kihti ja hypokalemia. Muita mahdollisia sivuvaikutuksia ovat nestehukka, munuaisten toiminnan heikentyminen ja allergiset reaktiot. 

– Jos hypokalemiaa esiintyy, syy on aina selvitettävä. Aldosteronihormonin liikaerityksen lisäksi muun muassa salmiakki ja lakritsi voivat aiheuttaa verenpaineen nousua ja hypokalemiaa. Herkkyyttä lakritsituotteille esiintyy enemmän naisilla kuin miehillä, Jula sanoo.

Tiatsididiureetit saattavat aiheuttaa valoyliherkkyyttä, ja auringonvalon vaikutuksesta voi tulla aurinkoihottumaa.

– Tiatsididiureetti on usein mukana verenpainetta alentavissa yhdistelmävalmisteissa. Kun lääkitys on aloitettu ja valo aiheuttaa herkkyyttä, kannattaa tarkistaa, onko mukana tiatsididiureetti, Jula neuvoo.

Turhaan pelätty lääke

Diureettien todellisuutta huonompi maine on johtanut lääkkeiden alikäyttöön.

– Diureetteja voitaisiin käyttää enemmänkin. Jopa 2000-luvun alkupuolella tiatsididiureetteja pelättiin turhaan niiden sivuvaikutusten vuoksi. 1960–1990-luvuilla käytettiin isoja tiatsididiureettiannoksia, jotka nostivat lievästi kolesterolin, glukoosin ja uraatin veripitoisuuksia. Tuoreemmat tutkimukset osoittavat kuitenkin, että matala-annoksisilla tiatsididiureeteilla ei ole vaikutuksia veren kolesteroli- ja glukoositasoihin. Kohonneen verenpaineen hoidossa tiatsididiureettien annokset ovat tulleet paljon alaspäin, Jula toteaa.

Diureettihoito vaatii potilaalta hoidon perusasioiden tuntemusta ja hallintaa. Esimerkiksi sydämen vajaatoimintaa potevan potilaan on seurattava painoaan ja huolehdittava, että lääkeannostelu tarkistetaan säännöllisesti. Lisäksi hänen on otettava huomioon suola- ja nesterajoitukset ja varmistettava kaliumin riittävä saanti.

Lähteitä myös: Kettunen: Diureetit sydämen vajaatoiminnan hoidossa, Duodecim 16.6.2014, Sydan.fi: Nesteenpoistolääkkeet, Paakkari: Verenpainelääkkeet, Duodecim 16.3.2017

Diureetit sopivat myös vanhuksille:

  • Tiatsididiureetit vähentävät kalsiumin erittymistä, millä on osteoporoosilta suojaava vaikutus.
  • Diureetit sopivat myös vanhuksille. Niiden käytön on osoitettu pienentävän sydäninfarktin ja aivohalvauksen riskiä.
  • Diureetin yhdistäminen muihin lääkkeisiin takaa parhaan tuloksen sydämen vajaatoiminnan hoidossa.

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

Nettibanneri_madoton
Nettibanneri_Aco
Nettibanneri_Nicotinel
Nettibanneri_NudriDrink
Nettibanneri_Vichy

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje