Kuitulisällä parempaa terveyttä

  • AA0518_kuitulisa_

Varmista, että saat tarpeeksi kuituja, sillä ne sekä ehkäisevät että hoitavat sairauksia.

Kuituvalmisteet ovat yleensä ratamon siemenkuoresta saatavaa kuitua tai pellavarouhetta. Niitä myydään joko lääkkeinä, ravintolisinä tai tavanomaisina elintarvikkeina, joita voi lisätä esimerkiksi mehuun, puuroon, mysliin tai jogurttiin. Kuitua on ravinnossa luontaisesti viljatuotteissa, kasviksissa, marjoissa ja hedelmissä. Sitä saa rukiin, vehnän ja kauran leseistä sekä pellavansiemenrouheesta.

– Kuituvalmisteilla on sama teho kuin ravinnosta saatavalla kuidulla. Kaurapuuroa syömällä saa samoja etuja kuin valmisteista, sanoo ravitsemusterapeutti Soile Ruottinen Lääkärikeskus Mehiläisestä.

Ratamon siemenkuoresta saatavaa kuitua, psylliumia, sisältävä Vi-Siblin on tunnetuin kuituvalmiste. Toinen tunnettu valmiste on raemainen Agiocur. Molemmat ovat itsehoitolääkkeitä, joita saa apteekeista ilman reseptiä. Muita kuitutuotteita ovat muun muassa pellavarouheesta valmistettu Heartbene sekä Betavivo, joka on valmistettu beetaglukaania sisältävästä kaurasta. Beetaglukaani alentaa kolesterolia.

Kuka tarvitsee kuitulisää?

Kuitulisiä tarvitaan täydentämään ruokavaliota, kun oma ruokavalio ei sisällä riittävästi ravintokuitua. Muun muassa keliaakikot saavat usein liian vähän kuitua, koska he eivät voi syödä gluteenia sisältäviä viljoja eli ruista, vehnää ja ohraa.

Suositusten mukaan kuitua tulisi nauttia päivittäin 25–35 grammaa. Ihmisten energiantarve vaihtelee kuitenkin suuresti. Kaikki eivät pysty syömään siten, että saisivat riittävästi kuitua eli 6–9 täysjyvävilja-annosta päivässä sekä reilusti kasviksia.

– Esimerkiksi vanhusten energiantarve on vähäinen ja ruokahalu huono. He sekä kaikki muut pieniruokaiset hyötyvät kuituvalmisteista, Soile Ruottinen sanoo.

Kuidun määrä ruokavaliossa vaihtelee eri kulttuureissa. Esimerkiksi afrikkalainen ruokavalio sisältää kuitua moninkertaisesti länsimaalaiseen ruokavalioon verrattuna. Se näkyy ulosteen määrässä, joka on afrikkalaisilla huomattavasti suurempi kuin länsimaalaisilla.

– Afrikkalaisilla on todettu myös vähemmän tulehduksellisia suolistosairauksia ja ruoansulatuskanavan syöpäsairauksia, Ruottinen toteaa.

Länsimaiseen kulttuuriin kuuluvat runsas valkoisen viljan ja sokerin käyttö ovat johtaneet siihen, että ruokavalio on heikkolaatuisempi. Kuitulisiä tarvitaan Ruottisen mukaan juuri siitä syystä. Suomalaisellekin tutun vehnäpohjaisen pikaruoka- ja pullakulttuurin sijaan tulisi syödä enemmän marjoja, kasviksia ja täysviljaa.

– Karppausbuumi oli surullinen, sillä se laski täysviljatuotteiden arvostusta, Ruottinen sanoo.

Kuidun terveysvaikutukset

Kuidulla on runsaasti terveysvaikutuksia, sillä se sekä ehkäisee että hoitaa sairauksia. Kuitu ehkäisee ennalta muun muassa sydän- ja verisuonitauteja. Se auttaa myös painonhallinnassa, sillä kuitupitoinen ruoka tekee olon kylläiseksi. Kuituvalmisteita käytetään erityisesti toiminnallisten vatsavaivojen, esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymän, hoitoon. Diabeetikot käyttävät kuituvalmisteita verensokerin tasaamiseen. 

Kuitutuotteet auttavat ruoansulatuskanavan vaivojen, erityisesti ummetuksen ja ripulin hoidossa. Vesiliukoinen kuitu, esimerkiksi pellava ja kaura, sitoo nestettä ja kiinteyttää ulostetta. Veteen liukenematon kuitu, jota on esimerkiksi Vi-Siblinissä, kulkee sen sijaan ruoansulatuskanavan läpi ja lisää ulosteen massaa sekä tehostaa ruoansulatusta. Lähes kaikissa kuitulisätuotteissa on sekä vesiliukoisia että veteen liukenemattomia kuituja. Kummatkaan niistä eivät imeydy elimistöön.

Näin käytät kuitulisää

Kuitutuotteiden käytössä tärkeää on säännöllisyys ja tasainen käyttö – erityisesti, jos kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä. Nestettä on muistettava juoda runsaasti. Kuitutuotteiden käytön alussa voi ilmetä turvotusta ja ilmavaivoja, mutta ne ovat ohimeneviä. Pikkuhiljaa suolisto tottuu. Tarkat ohjeet lukevat pakkausselosteissa. Lisien teho näyttäytyy yksilöllisesti. Joskus vaikutukset näkyvät vasta viikkojen päästä.

– Kuitulisien pitkäaikainen käyttö ei ole haitallista. Ne ovat turvallisia tuotteita, joita voi käyttää loppuikänsä, Ruottinen sanoo.

Kuituvalmisteilla on vaikutuksia muun muassa epilepsia-, verenohennus- ja psykoosilääkkeiden tehoon. Ne voivat hidastaa lääkkeen imeytymistä ohutsuolesta, jos kuitu on otettu samaan aikaan lääkkeen kanssa. Siksi kuituvalmiste tulee ottaa joko ennen tai jälkeen lääkkeen oton.

Itsehoitolääkkeitä

  • Kuituvalmisteet ovat itsehoitolääkkeitä, joihin voi joissakin tapauksissa saada lääkäriltä reseptin.
  • Kuituvalmisteet eivät sovi niille, joille on tehty ruoansulatuskanavan leikkaus tai joilla on ruoansulatuskanavan ahtauma, epäily vakavasta suolistosairaudesta tai nielemisvaikeuksia.

Lähteet: Antti Aro: Ravintokuitu (15.10.2015, Terveyskirjasto), evira.fi, pronutrionist.net

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje