Ibuprofeeni lievittää kipua ja laskee kuumetta

  • ibuprofeeni17

Suomessa ibuprofeeni on eniten käytetty tulehduskipulääke. Kaikille sen käyttö ei kuitenkaan sovi.

Tulehduskipulääkkeiden ryhmään kuuluva ibuprofeeni lievittää kipua ja laskee kuumetta. Ibuprofeeni kehitettiin 1960-luvun alussa Isossa-Britanniassa, jossa se tuotiin markkinoille vuonna 1969. Patentti on jo rauennut, ja nykyisin markkinoilla on lukuisia rinnakkaisvalmisteita. Suomessa ibuprofeeni on eniten käytetty tulehduskipulääke.

Ibuprofeenin vaikutusmekanismi on samankaltainen kuin asetyylisalisyylihapolla eli aspiriinilla ja muilla tulehduskipulääkkeillä. Ibuprofeeni vähentää tulehdusta ja kipua voimistavien välittäjäaineiden muodostumista ja estää siten kivun tunteen välittymistä keskushermostoon. Se vähentää myös kuumetta nostattavien välittäjäaineiden muodostumista ja alentaa sen myötä kuumetta.

Tilapäiseen kipuun tarkoitettu

Ibuprofeenia käytetään tilapäisiin kipu- ja kuumeoireisiin kuten päänsärkyyn, lihas- ja nivelkipuihin, virusten aiheuttaman nuhakuumeen ja influenssan oireisiin, migreeniin, reumasärkyyn, kuukautiskipuihin ja hammassärkyyn.

Ibuprofeeni vähentää tulehdusoireita kuten punoitusta, kuumotusta ja turvotusta. Tulehdusta lievittävä vaikutus on kuitenkin vähäinen esimerkiksi kortisoniin verrattuna.

Suhteellisen lievissä ja tilapäisissä kipu- ja kuumetiloissa ibuprofeenin käyttö on turvallista.
– Jos kyse on säännöllisestä käytöstä, lääkärin kanssa kannattaa keskustella. On varmistuttava mahdollisista haittavaikutuksien riskeistä, sanoo farmakologian professori Eeva Moilanen Tampereen yliopistosta.

Ibuprofeenin annostelu on laaja, ja lääkemuotoja ja vahvuuksia on paljon niin aikuisille kuin lapsille. Itsehoitolääkkeenä ibuprofeenia saa enintään 400 milligramman vahvuisena. Sellaisen voi ottaa korkeintaan kolmesti vuorokaudessa. Lääkäri voi määrätä reseptillä isompiakin vuorokausiannoksia, enintään 3 200 milligrammaa.

Haittavaikutukset vähäisiä

– Ibuprofeenin haittavaikutukset ovat vähäiset. Ne liittyvät annokseen ja lisääntyvät annoksen kasvaessa, Moilanen toteaa.

Haittavaikutukset kohdistuvat usein ruoansulatuskanavaan ja aiheuttavat närästystä ja ylävatsakipuja. Vakavat haitat ovat sen sijaan hyvin harvinaisia. Mahahaittoja voidaan vähentää valitsemalla vatsaa vähemmän ärsyttävä tulehduskipulääke tai käyttämällä mahasuojalääkkeitä.
Ibuprofeeni voi aiheuttaa lyhytaikaista turvotusta, mikä johtuu munuaisvaikutuksista.

– Jalat voivat olla turvoksissa ja kengät tuntuvat kireiltä. Sormus ei liiku sormessa yhtä helposti kuin ennen, Moilanen luettelee.
Jos potilaalla on sydämen vajaatoimintaa, tulehduskipulääkkeet isoina annoksina voivat pahentaa tilannetta. Tulehduskipulääkkeet saattavat myös vähentää nesteenpoisto- ja verenpainelääkkeiden tehoa.

– Tämä piirre ei kuitenkaan yleensä koske itsehoito-annoksia, Moilanen huomauttaa. 

Tulehduskipulääkkeiden tiedetään lisäävän vähäisessä määrin sydän- ja aivoinfarktiriskiä. Lisäys on kuitenkin pienempi kuin esimerkiksi tupakoinnin aiheuttama riskin lisäys.

– Jos potilaalla on sydänsairaus, hänen ei tule käyttää tiettyjä tulehduskipulääkkeitä, mukaan lukien isoja, yli 2 400 mg:n vuorokausiannoksia ibuprofeenia.

Ibuprofeenia ei tule käyttää raskauden viimeisen kolmanneksen aikana. Ibuprofeenin käyttöä samanaikaisesti verenohennuslääkkeiden kanssa tulee välttää.

Kipua hyvä lääkitä

On hyvä muistaa, että myös kipua pidetään riskinä terveydelle.
– Kipu lisää elimistön stressiä. Joissakin tilanteissa hoitamaton kipu voi johtaa sairauden pahenemiseen, esimerkiksi liikunnan vähenemisen seurauksena. Voidaan myös kysyä, lisääkö hoitamaton kipu esimerkiksi sydän- ja verisuonisairausten riskiä, Moilanen sanoo ja lisää:
– Kipua pitää hoitaa hyvin, ja ibuprofeeni on yksi hyvä keino. On parempi pysyä liikkeellä välillä vaikka kipulääkkeen voimin kuin jäädä nojatuoliin television ääreen.

Professori toteaa, että parasetamolilla on vähemmän haittavaikutuksia kuin ibuprofeenilla ja muilla tulehduskipulääkkeillä.
– Monen mielestä parasetamoli on yhtä tehokas kuin tulehduskipulääkkeet, joten jos sen teho riittää, se on minusta hyvä valinta, erityisesti ikäihmisille. Parasetamoli on vatsaystävällisempi kuin ibuprofeeni, ja sillä on todettu vähemmän yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, Moilanen perustelee.

Jos tarvitset säännöllistä lääkehoitoa, keskustele kipulääkevalinnastasi lääkärin tai apteekissa farmaseutin kanssa.

Suomen käytetyin tulehduskipulääke

  • Ibuprofeenia kulutettiin Suomessa yli 118 000 kiloa (v. 2015)
  • Kauppanimiä: Burana, Ibumax, Ibumetin, Ibusal, Ibuxin, Ibutabs, Ibuprofen-ratiopharm
  • Saattaa ehkäistä joidenkin syöpien muodostumista, dementiaa ja Alzheimerin tautia.

Lähteet: Pharmaca Fennica: Burana (Lääkeinfo.fi), Wikipedia, Sanni Salonen: Tunnetko kipulääkkeet? (ET, 4.6.2015), Kati Asal: Millaiseen särkyyn ibuprofeeni ja parasetamoli sopivat? (Avainapteekit.fi, 27.5.2015).

Lue lisää:

Turvallinen parasetamoli

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje