Harmina kuiva suu

  • AA0319_kuiva_suu

Monet lääkkeet, esimerkiksi tietyt verenpainelääkkeet ja masennuslääkkeet saattavat aiheuttaa haittavaikutuksena suun kuivumista. Mistä tämä johtuu ja miten vaivaa voidaan lievittää?

Mitkä lääkkeet aiheuttavat suun kuivumista ja miksi?

Suomessa on myynnissä nelisensataa sellaista lääkettä, joissa mahdollinen haittavaikutus on suun kuivuminen. Useiden lääkkeiden samanaikainen käyttö voi lisätä suun kuivumista entisestään. Kuiva suu onkin ongelma varsinkin monisairaille vanhuksille ja mielenterveysongelmista kärsiville, jotka käyttävät monia eri lääkkeitä.

Suu kuivuu, kun syljen eritys vähenee tai sen koostumus muuttuu. Sylkirauhasista erittyy sylkeä normaalisti noin puoli litraa tai jopa litra vuorokaudessa. Yksilöllinen vaihtelu syljen määrässä on suurta.

Syljeneritys on monimutkainen, autonomisen eli tahdosta riippumattoman hermoston säätelemä tapahtuma, minkä vuoksi monet erilaisilla mekanismeilla elimistöön vaikuttavat lääkkeet saattavat aiheuttaa suun kuivumista. Kenties tunnetuin tähän liittyvä haittavaikutus on niin sanottu antikolinerginen vaikutus. Se on ominainen trisyklisille masennuslääkkeille kuten amitriptyliinille, doksepiinille ja klomipramiinille. Nämä lääkeaineet estävät asetyylikoliini-välittäjäaineen vaikutuksia elimistössä, jolloin seurauksena voi olla sylkirauhasten toiminnan väheneminen.
Vahvat kipulääkkeet eli opioidit, kuten kodeiini, morfiini ja tramadoli, lamaavat keskushermostoa ja lievittävät siten kipua, mutta samalla ne myös voivat aiheuttaa suun kuivumista.

Sydän- ja verenpainelääkkeistä ACE-entsyymin estäjät kuten enalapriili, ramipriili ja lisinopriili vaikuttavat muun muassa laajentamalla verisuonia ja helpottamalla sydämen pumppaustyötä. Samalla lääkeaineet saattavat myös vähentää syljen eritystä. Monesti hoitoon yhdistetään nesteenpoistolääke kuten furosemidi, joka voi lisätä suun kuivumista entisestään.

Muita lääkeaineryhmiä, jotka saattavat aiheuttaa suun kuivumista tai suun limakalvojen ongelmia, ovat esimerkiksi reuma-, kipu- ja kuumelääkkeet, astma- ja allergialääkkeet ja nesteenpoistolääkkeet. Myös Crohnin taudin hoitoon, epilepsiaan, parkinsonismiin, osteoporoosiin ja syöpähoitoihin käytettävät lääkkeet voivat aiheuttaa suun kuivumista, kuten myös antibiootit ja pahoinvointilääkkeet.

Mitä ongelmia kuiva suu saa aikaan?

Kuivalle suulle on tyypillistä aristavat ja kuivat limakalvot, puheen vaikeutuminen kielen tarttuessa kitalakeen, nielemisvaikeudet, makuaistin muutokset, paha maku suussa ja pahanhajuinen hengitys. Irrotettavat hammasproteesit eivät pysy yhtä hyvin paikallaan kuivassa kuin kosteassa suussa.

Kuiva suu tuntuu epämiellyttävältä ja saattaa vaikuttaa myös ruokahaluun. Sylki koostuu pääosin vedestä, joka sisältää erilaisia suoloja. Syljen tehtäviä ovat suun huuhtominen ja sen limakalvojen suojeleminen sekä ruoan pureskelun ja nielemisen helpottaminen. Sylki liuottaa ravintoaineista makuja, jotka kielen makunystyrät aistivat. Siksi kuiva suu haittaa makujen aistimista ja sitä kautta se voi vaikuttaa myös ruokahaluun.

Syljen eritys on tärkeää myös hampaiden reikiintymisen ehkäisyssä. Syljen ainesosat vastustavat happohyökkäyksiä ja hajottavat ruoan mukana suuhun tulevia haitallisia bakteereita ja viruksia. Siksi on tärkeää, ettei kuivaa suuta kostuteta sokeripitoisilla tai happamilla juomilla tai pastilleilla.
Pitkäaikainen suun kuivuus on haitallista hampaille, varsinkin jos lääkkeen käyttäjä ei kykene hoitamaan hampaitaan kunnolla. Myös suun tulehdusten ja hiivainfektioiden riski kasvaa kuivassa suussa.

Mikä avuksi?

Tärkein muistettava asia on riittävä vedenjuonti. Myös pureskeltavat ksylitolituotteet, suun limakalvojen kostuttaminen pienellä määrällä ruokaöljyä sekä huulten rasvaaminen helpottavat oloa.

Lääkitystä ei saa yhtäkkisesti lopettaa suun kuivumisen vuoksi. Keskustele vaihtoehdoista hoitavan lääkärin kanssa.

Apua myös apteekista

Avainapteekeista löytyy monia tuotteita suun kostuttamiseen: kosteuttavia hammastahnoja, suuvesiä ja -suihkeita, tabletteja, tippoja ja kuivan suun geeliä. Jos hankalat oireet jatkuvat, keskustele lääkärin kanssa lääkehoidon muuttamisesta.

Lähteet:

Sisko Honkala: Lääkkeiden vaikutukset suun terveyteen sekä Sylki ja sylkirauhaset (Terve suu), Duodecim terveyskirjasto 2015
Koulu, Mervaala: Farmakologia ja toksikologia, Medicina 10. painos (2018)
Jukka H. Meurman: Kuivan suun aiheuttajat ja hoito, Sic! 2/2013 Fimea

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje