E-pilleri vaikuttaa monin eri tavoin

  • AA0219_Tabletti

E-pilleri on tehokas ehkäisymenetelmä, kunhan pillerit otetaan säännöllisesti.

Yhdistelmäehkäisypilleri sisältää sekä naishormoni estrogeeniä että keltarauhashormonia eli progestiinia. Minipillerissä on ainoastaan keltarauhashormonia. Se ­sopii usein niille, joille yhdistelmäehkäisy ei käy ­haittavaikutusten tai vaikkapa migreenin, verisuonitukosriskin, ylipainon, iän tai ­tupa­koinnin vuoksi. Molemmat pillerit ovat reseptivalmisteita.

Miten e-pilleri toimii?

Yhdistelmäehkäisypillereillä on useita vaikutusmekanismeja, joista tärkeimmät ovat ovulaation eli munarakkulan kypsymisen ja munasolun irtoamisen estovaikutukset. Minipillerin keltarauhashormoni paksuntaa kohdunkaulan limaa ja estää siten siittiöiden pääsyn kohtuun. Eniten käytetty minipilleri estää myös munasolun irtoamisen. Veren hormonipitoisuus viestittää aivoille, ettei munasarjojen tarvitse tuottaa estrogeenia ja keltarauhashormonia. ­Tämän ansiosta sukuhormonituotanto lamaantuu.

Yhdistelmäehkäisyä voi annostella suun kautta pillerinä, emättimeen kautta renkaana tai ihon kautta laastarina.

– Rengas ja laastari ovat hyviä vaihtoehtoja, jos pillerin muistaminen on vaikeaa tai jos kärsii esimerkiksi suolistosairaudesta, joka vaikuttaa suun kautta otettavien pillerien imeytymiseen, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Satu Suhonen, joka työskentelee Helsingin kaupungin keskitetyn ­ehkäisyneuvonnan vastuulääkärinä.

E-pilleri on maailman suosituin ehkäisymenetelmä

Ehkäisypilleri tuli markkinoille Yhdysvalloissa vuonna 1957 pitkälti sairaanhoitaja ja seksuaali­valistaja Margaret Sangerin ansiosta. E-pilleri merkitsi sen ajan naisille seksuaalista vallan­kumousta ­ja vapautumista ympäri maailman.

1950-luvulla pillerit sisälsivät pelkkää keltarauhashormonia, jolloin vuotojen epäsäännöllisyys oli tavallista. Estrogeeniä lisättiin, jotta kuukautiskierto saatiin säännöllisemmäksi.

Ehkäisypilleri on maailman suosituin ehkäisymene­telmä. Valmisteet ovat tehokkaita, kunhan ne otetaan säännöllisesti.

– Nykyihmisen elämä on hektistä, ja ehkäisypillerin päivittäinen muistaminen voi olla vaikeaa. Tällöin ehkäisy kannattaa hoitaa pitkävaikutteisilla keinoilla, kuten kierukalla tai ihonalaiskapselilla. Niitä voivat tarvittaessa käyttää myös nuoret synnyttämättömät naiset.

E-pillereillä on yksilöllisiä haittavaikutuksia

Yksilöllisiä haittavaikutuksiakin esiintyy. Joillakin hormonit voivat ­vaikuttaa ruokahaluun, mutta suoraan painoon ­ehkäisy ei tutkimusten mukaan vaikuta. Nuorten kohdalla on tärkeä muistaa, että keho vielä muuttuu ja muovautuu. Painonnousu saattaa johtua myös vaikkapa liikunnan vähenemisestä tai seurustelun aloittamisen myötä muuttuneista ruokailutavoista. Minipillereiden tavallisimpia haittoja ovat vuotojen ­ennakoimattomuus ja ihon rasvoittuminen.

Seksuaaliseen haluun ehkäisypillerit vaikuttavat Suhosen mukaan harvoin.

– Voidaan ajatella pikemminkin niin, että hyvin ­hoidettu ehkäisy päinvastoin vapauttaa seksuaalisuutta ja tekee siitä nautittavampaa, kun raskauden riskiä ei ole.

Mitä jos ehkäisy pettää?

Jos ehkäisy pettää – esimerkiksi kondomi menee rikki tai ehkäisypilleri on unohtunut – ei-toivotulta raskaudelta voi välttyä ­ottamalla jälkiehkäisypillerin. Sellaisen voi hankkia apteekista ­ilman ­reseptiä. Jälkiehkäisypillerin sisältämä hormoni hidastuttaa muna­rakkulan kehitystä. 

Tehokkain jälkiehkäisymenetelmä on kuparikierukka. Se voidaan asentaa viiden vuorokauden sisällä suojaamattomasta yhdynnästä.

Jälkiehkäisytabletti on ammattilaisten mielestä hyvä hätäapu, mutta myös heräte hoitaa ehkäisy ­jatkossa varmemmin. Sen varaan ei tulisi ehkäisyä jättää eikä sen tule olla ainut ehkäisymuoto. Tabletin ehkäisyteho ei myöskään ole koskaan sata­prosenttinen. Ehkäisy on aina molempien osapuolten asia, ei ainoastaan naisen vastuulla.

– Kondomi on tosi tärkeä ehkäisykeino ennen kaikkea seksitautien ehkäisyn kannalta. Ainakin jos on satunnaisia suhteita, kondomi on ainoa järkevä tapa – oli perusehkäisy sitten mikä tahansa,  Satu Suhonen tiivistää.

E-pilleri on tehokas ehkäisykeino

  • Ehkäisypillereitä myydään useilla kauppanimillä.
  • Ehkäisypiillereiden käyttö aloitetaan kuukautisten ensimmäi­senä päivänä, jotta teho olisi mahdollisimman hyvä. 
  • Yhdistelmäehkäisyssä on useita terveyshyötyjä, esimerkiksi entistä säännöllisemmät, niukemmat ja kivuttomammat kuukautiset. Osa valmisteista voi auttaa aknen hoidossa.

Lähteet: Aila Tiitinen: Ehkäisypillerit, ehkäisyrengas ja ehkäisylaastari (yhdistelmäehkäisy). Lääkärikirja Duodecim. Raskauden ­ehkäisy, Duodecim. A Brief History of Birth Control, Time. Heidi Häyrynen: Yhdistelmäpillerien aiheuttamat psyykkiset haittavaikutukset, Saimaan ammattikorkeakoulu, opinnäytetyö 2013.

Lue lisää:

Jälkiehkäisy on hätäratkaisu

Kondomi: malli, käyttö ja säilytys

Yleisimmät sukupuolitaudit: oireet

Lisääntymisterveys: uhat minimiin

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje