Antibiootit huolettavat

  • AA0319_tropit_antibiootti

Liki 90 prosenttia suomalaisista piti antibioottiresistanssia ­ongelmana, kertoo kuluttajatutkimus.

Suurin osa suomalaisista käyttää antibiootteja lääkärin ohjeen mukaan, selviää tuoreesta ­kuluttajatutkimuksesta. Antibioottiresistenssi tarkoittaa sitä, että osa mikrobeista kehittää vastustuskyvyn lääkkeille. Liki 90 prosenttia suomalaisista piti tätä ­ongelmana, ja 80 prosenttia oli valmis välttämään ­antibiootteja.

Alle viidennes oli saanut antibioottiresistenssistä tietoa ­terveydenhuollosta. Vain kolmannes tiesi, että resistenssi voi siirtyä kotieläimistä ihmiseen bakteerien ­kautta. 68 prosenttia tiesi, että antibioottien käyttö elintarviketuotannossa tai kalanviljelyssä voi johtaa samaan.

Antibioottiresistenssin riskin vuoksi antibiootteja ei kannata pyytää ­lääkäriltä matkalle varmuuden vuoksi, jollei lääkäri näe siihen painavaa syytä.
Koska antibiootit tuhoavat suoliston normaalia bakteerikantaa ja altistavat antibioottiresistenssille, niitä ei pitäisi koskaan käyttää turhaan.

Lähde: Thl.fi ja Pohjoismainen ARM-kyselytutkimus, joka teetettiin syksyllä 2018 osa Pohjoismaiden ministerineuvoston rahoittamaa antibioottiresistenssin vastaista kampanjaa.

Lue lisää:

Antibiootit: Bakteerien tappajat

5 faktaa superbakteereista

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje