Annostele parasetamoli oikein

  • AA0218_tabletti

Parasetamoli on kipu- ja kuumelääke, jonka annostelussa kannattaa olla tarkkana. Suomessa parasetamolimyrkytysepäilyjä on ollut vuosi vuodelta enemmän.

Parasetamoli lievittää kipua ja alentaa kuumetta. Se ei vähennä tulehdusta tai tulehdusoireita kuten tulehduskipulääkkeet, esimerkiksi ibuprofeeni.
Parasetamolia myydään sekä itsehoito- että reseptilääkkeenä. Sen perimmäinen vaikutusmekanismi on yhä epäselvä. Joidenkin tutkimusten mukaan parasetamoli vaikuttaa niin sanottuihin syklo-oksegenaasi-entsyymeihin (COX), joskin vaikutus on vähäinen.

Parasetamoli, turvallinen oikein käytettynä

Oikein annosteltuna parasetamoli on hyvä, edullinen ja turvallinen lääke. Ohjeen mukaisesti käytettynä se ei aiheuta mahaärsytystä eikä verenvuotohäiriöitä. Jos sitä sen sijaan käytetään pitkään ja isoina annoksina, se voi ärsyttää mahaa ja aiheuttaa muita tulehduskipulääkkeille tyypillisiä haittoja, esimerkiksi särkylääkepäänsärkyä.

Parasetamoli löydettiin jo 1870-luvulla. Lääkkeen läpimurto tapahtui toisen maailmansodan jälkeen.

– Saksalainen kemian alan yritys kehitti väriaineesta johdoksen asetanilidi. Se alensi kuumetta ja vähensi kipua, Duodecimin asiantuntijalääkäri Pirkko Paakkari kertoo.

Lääkekehitys jatkui siitä, ja parasetamolin laaja markkinointi alkoi 1950-luvulla. Suomessa parasetamoli on nyt yksi 20 käytetyimmästä lääkkeestä. 2000-luvulla sen kulutus on yli kuusinkertaistunut.

– On esitetty useita tilastoanalyysejä, joissa parasetamolin teho todetaan lumehoidon veroiseksi. Analyysit eivät kuitenkaan kerro koko totuutta.

Etenkin satunnaisesti ja oikeina annoksina parasetamolia voi käyttää, jos siitä saa kipuun lievitystä, Paakkari toteaa.

– Parasetamolia on käytetty myös yhdessä tulehduskipulääkkeen kanssa vaikutuksen lisäämiseksi, mutta silloin samalla haittavaikutukset lisääntyvät, Paakkari lisää.

Parasetamolia pidetään ensisijaisena ja turvallisena kipulääkkeenä myös raskauden ja imetyksen aikana – vaikkakin viime vuosina on esitetty tutkimustuloksia, joissa on epäilty äidin parasetamolin käytön olevan yhteydessä kohonneeseen ADHD-riskiin.

– Näiden tutkimusten perusteella parasetamolin raskaudenaikaista käyttöä ei ole aiheellista oleellisesti muuttaa, mutta lääkkeen käytölle tulee kuitenkin aina olla selkeä syy. Yli viikon kestäneestä käytöstä kannattaa aina keskustella lääkärin kanssa, Paakkari korostaa.

Vältä parasetamolimyrkytys

Parasetamolin yliannokset voivat johtaa vakavaan, jopa hengenvaaralliseen maksavaurioon. Maksahaittoja voi tulla myös tavallista pienemmillä annoksilla, jos samanaikaisesti on käytössä maksan aineenvaihduntaa kiihdyttäviä lääkkeitä tai luontaistuotteita. Tällaisia ovat esimerkiksi tietyt epilepsialääkkeet tai mäkikuisma.

Parasetamolimyrkytykselle voi altistaa myös aiempi maksavaurio tai krooninen alkoholin käyttö. Krapulan lievittäjäksi parasetamoli ei myöskään sovi. Maksavaurion riskiä voi lisätä myös paasto tai huono ravitsemustila.

– Amerikkalaistutkimuksen mukaan noin puolet parasetamolimyrkytyksistä on tahattomia: yliannostus johtuu useiden eri nimisten, parasetamolia sisältävien valmisteiden käytöstä tai siitä, että yritetään parantaa kipua lievittävää tehoa ottamalla lisää tabletteja, Paakkari kertoo.

Suomessa parasetamolimyrkytysepäilyjä on ollut vuosi vuodelta enemmän. Parasetamoliin liittyvät kyselyt muodostavat suurimman osan Myrkytystietokeskukseen tulevista lääkkeisiin liittyvistä yhteydenotoista.

Myrkytystä voi epäillä, jos tablettien oton jälkeen 24 tunnin aikana on pahoinvointia, oksentelua, ruokahaluttomuutta, hikoilua ja vatsakipuja. Mahdollinen maksavaurio kehittyy yleensä 2–5 vuorokauden kuluttua yliannostuksesta. Hoito on aloitettava nopeasti, jotta myrkytyksen leviäminen voitaisiin pysäyttää. Pahimmillaan maksavaurio voi johtaa täydelliseen maksan toiminnan pettämiseen, johon auttaa vain maksansiirto.

Ruotsin lääketurvallisuusviraston mukaan sikäläisten myrkytystapausten määrä kaksinkertaistui vuosina 2000–2013. Myrkytysten määrä kasvoi, kun lääkkeen myynti vapautettiin päivittäistavarakauppoihin vuonna 2009. Erityisesti nuoret naiset olivat käyttäneet parasetamolia itsensä vahingoittamiseen. Tablettimuotoinen parasetamoli vedettiin pois ruotsalaiskaupoista vuonna 2015, ja nykyään sitä saa Ruotsissa vain apteekeista. Myyntikielto ei koske peräpuikkoja ja poretabletteja.

Avainapteekeissa henkilökunta osaa auttaa myös parasetamolin käyttöön liittyvissä kysymyksissä.

Parasetamolia myydään monilla nimillä

  • Kauppanimiä ovat mm. Panadol, Paracetamol-Ratiopharm, Para-tabs ja reseptilääke Panacod.
  • Lapsille parasetamoli on ensisijainen lääke kuumeeseen.
  • Parasetamolia saa ottaa vuorokaudessa korkeintaan 4 annosta. Annosten välillä oltava 4 tuntia.
  • Yliannoksen hoitona lääkehiili tarvittaessa, vakavissa myrkytyksissä vasta-ainehoito (asetyylikysteiini) tai maksansiirto.

Asiantuntijana haastateltavan lisäksi osastonlääkäri Irina Rimon, Myrkytystietokeskus, HUS. Lähteet: Akuutti, 1.4.2015, Dagens Medicin 29.4.2015, Läkemedelsverket, 29.10.2015

Lue lisää:

Ibuprofeeni lievittää kipua ja laskee kuumetta

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje