Älä luota lääkeväärennökseen!

ala_luota_laakevaarennoksiin

Netissä pyörii lääkeväärennöspeli, jossa panoksena on ihmisten terveys. Pahimmillaan lääkeväärennökset johtavat hengenvaaraan.

Lääkeväärennökset käyvät netissä kaupaksi: vuonna 2008 tullissa tutkittiin lääkerikoksena tai -rikkomuksena 942 tapausta. Se oli yli 300 tapausta enemmän kuin edellisenä vuonna.

Tyypillinen nettikaupan asiakas saa kotiinsa kirjekuoren, josta löytyy luvattomasti valmistettuja ja väärennettyjä tabletteja. Tullin mukaan ne tulevat tavallisesti Aasiasta joko suoraan tai jonkin EU-maan kautta.

Jotkut hakevat nettikaupoista lääkettä kaljuuntumiseen, toiset lihavuuteen, mutta enemmistö potenssiongelmiin.

Netin keskustelupalstoilla käy selväksi, että joukossa on tyytyväisiä asiakkaita. He ovat saaneet edulliset tabletit huomaamattomasti ja lääkärin vastaanotolla käymättä.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea korostaa, että aitoja lääkkeitä ei myydä netissä alennuksella. Mutta onko aitoudella väliä, jos laiton väärennös toimii ja omatunto venyy?

Sillä on paljonkin väliä. Lähdetään mielikuvitusmatkalle Intiaan. 

Potenssilääkkeessä oli malarialääkettä 

Intiassa väärentäjä on saanut juuri muhkean erän potenssilääkkeen vaikuttavaa ainetta, ja hän lusikoi sitä avokätisesti lääkemassaan.

Tabletit päätyvät aikanaan Suomeen, ja käyttäjät kiittelevät. Luotettavan oloisen, ehkä jopa suomenkielisen, nettikaupan maine leviää.

Seuraavilla tilaajilla onkin jo huonompi tuuri. Väärentäjä on valmistanut välillä malarialääkettä ja palannut potenssilääkkeeseen pienen kömmähdyksen kautta. Malarialääkettä on sekoittunut potenssilääkkeeseen sekoitusastian pohjalta. Onneksi ei sentään myrkytykseen johtavaa määrää.

”Tullilaboratoriossa on todellakin löydetty potenssilääkkeistä malarialääkettä ja muita vääriä vaikuttavia aineita”, vahvistaa valvontakoordinaattori Risto Rodionoff Lentotullin rikostorjunnasta.

Laimennusta laitakaupungin malliin

Raaka-aineet ovat vähissä, ja väärentäjä annostelee lääkkeen vaikuttavaa ainetta hieman aiempaa säästeliäämmin. Valtaosa käyttäjistä ei huomaa tätä vaan levittää yhä ilosanomaa netissä ja kaveripiirissä. Muutaman kerran tableteista puuttuu vaikuttava aine kokonaan.

Mikäpä siinä, jos lääke auttaa laimennettuna tai jopa pelkän uskon voimalla. Mutta kyse ei ole vain potenssilääkkeistä.

”Euroopassa on tavattu jo syöpä- ja sydänlääkkeiden väärennöksiä, jotka ovat johtaneet potilaita hengenvaarallisiin tiloihin”, Risto Rodionoff kertoo.

Väärennöstä ei tunnista pakkauksesta

Eräänä päivänä välittäjä raportoi väärentäjälle, että tablettien ulkonäkö ei mene kaikkiin tilaajiin täydestä. Väärentäjä kohentaa lääkkeen väriä tiemaalilla ja kiiltoa lattiavahalla. Pfizerin mukaan näitä molempia on löytynyt potenssilääkkeistä.

Moni tilaaja saattaa luulla, että väärennöksen – tai ainakin vaarallisen väärennöksen – tunnistaa jo pakkauksen kirjoitusvirheistä. Tullissa ja tullilaboratoriossa tiedetään paremmin.

”Vaikka lääke olisi siistissä läpipainopakkauksessa, se voi olla väärennös”, Rodionoff sanoo.

Tilaaja voi luottaa vain onneensa, kuten aina venäläisessä ruletissa.

30.12.2009

Uusimmat


Melatoniini_banneri_joulukuu

Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje