Testissä raskaustestit

  • raskausti

Tavallinen vai digitaalinen raskaustesti? Luotettava raskaustesti on korvaamaton apu, kun kuukautiset eivät tulekaan.

Proviisori Anna Siipilehto helsinkiläisestä Tapuli Apteekista kertoo, että raskaustesti on melko usein kysytty tuote apteekissa. 

– Yleensä ostaja suhtautuu asiaan neutraalisti ja on lähinnä kiinnostunut testien eroista ja luotettavuudesta.

Apteekkien myymien testien repertuaari on laaja. Kaikkien toimintaperiaate on kuitenkin sama: virtsataan testiin ja odotetaan hetki. Osa testeistä viestii tuloksen viivoilla, osa väreillä ja osa sanallisesti. Testien toiminta perustuu istukka- eli HCG-hormonin määrän mittaamiseen. HCG:n eritys alkaa hedelmöittymisen jälkeen. Sama asia voidaan todeta myös verikokeella.

– Istukkahormonia ei normaalisti elimistöstä löydy, sillä istukka on vain raskauden aikana. Jos sitä näkyy testissä, oletetaan raskauden alkaneen, Siipilehto selittää.

Testin voi tehdä käytännössä milloin vain, kun kuukautiset ovat myöhässä. Suositus on, että ennen testiä kannattaa olla nelisen tuntia käymättä vessassa.

– Helpoimmin tämä toteutuu aamulla, jolloin raskaushormonia myös erittyy eniten. Silloin virtsa on ehtinyt niinsanotusti väkevöityä ja testi on luotettavampi.

Apteekkien myymien testien luotettavuus on noin 99 prosenttia, kun testiä käytetään oikein. Testin onnistumiseksi virtsasuihkun on kuitenkin osuttava testin kohdealueelle, ja esimerkiksi virtsan joutuminen testin kontrolli-ikkunaan voi vääristää lopputuloksen. Aikaisin testattu positiivinen tulos voi muuttua negatiiviseksi varhaisen keskenmenon takia. Liian pitkä testituloksen odottaminen saattaa puolestaan tuoda joihinkin raskaustesteihin haalean punertavan viivan. Se ei kuitenkaan tarkoita positiivista tulosta. Siksi positiivisen tuloksen varmistaminen toisella testillä päivän, parin päästä voi olla hyvä ajatus.

– Yleisesti voi sanoa, että positiivinen testitulos tarkoittaa aina raskauden alkamista, Anna Siipilehto sanoo.
Hän muistuttaa, että apteekeissa neuvotaan mielellään niin testien valinnassa kuin käytössäkin.

Apteekkarin raskaustesti, 4,50 e

4piste

Koruttomasti pakattu Apteekkarin raskaustesti on testien todellinen työjuhta. Edullinen testi sisältää kaksi puikkoa, joiden valmistaja lupaa osuvan oikeaan 99 kertaa sadasta, kun testin tekee ensimmäisenä päivänä kuukautisten poisjäännistä. Vaikka tuoteilme on yhtä trendikäs kuin vyölaukku, moni vannoo testin nimeen sen helppokäyttöisyyden vuoksi.

Plussat

  • Selkeät käyttöohjeet auttavat erityisesti ensikertalaisia.
  • Edullinen. Rahaa jää myös ensimmäiseen tuttiin tai lohduttavaan jäätelöön.
  • Kahden puikon ansiosta testaajalla on vara virheisiin tai varmistukseen.

Miinukset

  • Ilmoittaa tuloksen kahdella (raskaana) tai yhdellä (ei raskaana) viivalla. Sinänsä yksinkertainen viesti voi kuitenkin olla hämmentävä muutenkin jännittävässä tilanteessa.
  • Kuivan asiallinen pakkaus luo mielikuvan hydrokortisonista. Onko testi vain ei-toivotuille raskauksille?

Clearblue Digital -raskaustesti, 15,40 e

4piste

Digitaalinen raskaustesti sopii erityisesti pariskunnille, jotka toivovat lasta. Clearblue-testin voi nimittäin tehdä luotettavasti jo neljä päivää ennen kuin tulevat kuukautiset ovat edes ehtineet jäädä pois. Tällöin tosin oikeaan osumisen todennäköisyys on vain 65 prosenttia. Odottamalla kuukautisten alkamispäivään testin kerrotaan osuvan oikeaan jo 99 kerrassa sadasta.

Plussat

  • Yksiselitteisyys: kertoo sanoin, onko nainen raskaana vai ei.
  • Aamupahoinvoinnin syyn selvittämisen lisäksi testi kertoo viikoissa, kuinka pitkällä raskaus on.
  • Sopii erityisesti innokkaasti vauvaa odottaville, sillä testin voi tehdä jo ennen kuukautisten oletettua alkamispäivää.

Miinukset

  • Ei kannata antaa miehen haltuun etenkään pienten lasten perheessä. Ulkonäkönsä vuoksi laitteen voi sekoittaa helposti kuumemittariin.

Testaaja

Juha on työssäkäyvä perheenisä, joka karsastaa komeudenhoitovinkkejä, mutta kokeilee Apoteekin pyynnöstä apteekin tuotteita avaralla mielellä. 

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje