Testissä helppokäyttöiset kuumemittarit

  • kuumemittarit_omron_microlife

Kumpi on parempi: digitaalinen vai infrapunateknologialla toimiva kuumemittari?

Viluttaa, jäseniä ja lihaksia särkee, väsyttääkin. Nämä merkit kertovat kuumeesta usein ilman mittariakin.

– Kuume on aina oire jostakin, joka on käynnistänyt kehon immuunipuolustuksen. Se ei siis itsessään ole tauti, helsinkiläisen Tapuli Apteekin proviisori Anna Siipilehto tiivistää.
Tavanomaisissa bakteeri- ja virustulehduksissa ihmisen lämpö nousee asteen tai pari yksilöllisestä, noin 36–37 asteen normaalilämpötilasta. Tuskaista oloa voi lievittää flunssa- tai särkylääkkeillä, mutta itse kuumeen laskemiseksi lääkkeitä harvoin tarvitaan. Lämpöily on merkki siitä, että immuunipuolustus toimii.

Milloin kuumeen takia lääkäriin?

Ihmiselle haitallisena lämpötilana voidaan pitää 41 asteen kuumetta. Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos on muitakin oireita, kuumeilu jatkuu monta vuorokautta tai olo on sekava.
– Lapset kannattaa herkästi käyttää lääkärissä, sillä lasten lämmönsäätely järkkyy helpommin kuin aikuisilla. Lisäksi lasten keho kuivuu nopeammin kuin aikuisilla, ja siten heillä olokin menee nopeasti heikoksi.

Lapsiperheissä pienokaisen kuumeen mittaaminen voi nostattaa hien otsalle, sillä perinteinen mittari ei tahdo pysyä lapsen kainalossa riittävän kauan. Infrapunamittarin avulla lapsen lämpötilan saa selville jopa ilman kosketusta. Toinen hyvä vaihtoehto on digitaalinen mittari, joka antaa tuloksen nopeasti.

Entisetkin mittaustavat toimivat yhä hyvin. Tarkan kehon sisälämpötilan saa peräaukosta tai kielen alta mittaamalla. Pintalämpötila selviää kainalosta tai otsasta, mutta se on useimmiten hieman sisälämpöä matalampi.
– Lapsen pintalämpötila vaihtelee aikuista vähemmän, siksi heille hyvä vaihtoehto on otsakuumemittari, joka ottaa huomioon myös ilmanlämmön. Otsasta mittaaminen on myös hygieeninen, täysin kivuton ja erittäin nopea tapa, sanoo Siipilehto.

Microlife Forehead Thermometer, 55,30 e

5piste

Mittaa kuumeen otsalta. Hellävarainen ja hygieeninen, sillä infrapunateknologian avulla laitteen ei edes tarvitse koskettaa ihoa. Helppokäyttöinen mittari, jonka avulla voi selvittää myös maitopullon tai kylpyveden lämpötilan.

Plussat

  • Helppo käyttää. Pienellä tuurilla käyttöön ottaminen onnistuu ilman käyttöohjeitakin.
  • Selkeät käyttöohjeet auttavat, jos hyvää tuuria ei ollutkaan.
  • Mittaaminen on yksinkertaista ja nopeaa: kolme sekuntia riittää. Tuloksen kertova näyttö on selkeä.

Miinukset

  • Laite tallentaa halutessa 30 viimeistä mittaustulosta aikatietoineen. Sopii lääkärin seurannassa olevalle, mutta on turhaa hifistelyä perusmittaajalle.

Omron Premium Flex Temp Smart, 12,50 e

5piste

Edustaa perinteistä digitaalista tikkumittaria, joka useimmin löytää paikkansa kainalosta. Laitteen kiistattomia etuja ovat pieni koko, yksinkertaisuus ja helppous. Turistikartan tavoin taitellusta ja pinta-alaltaan sangen laajasta käyttöoppaasta ei tarkkanäköinenkään selviä ilman väkeviä lukulaseja.

Plussat

  • Käyttövalmis heti, ei turhia ominaisuuksia.
  • Kainalomittariksi laite on hämmästyttävän nopea. Kuume selviää käynnistyksestä noin 15 sekunnissa.
  • Piskuisen kokonsa vuoksi mittari sopii hyvin myös kakkosmittariksi tai vaikka matkakäyttöön.
  • Kotelo on napakka ja valmistettu joustavasta muovista, joten se ei hajoa ainakaan heti.

Testaaja

Juha on työssäkäyvä perheenisä, joka karsastaa komeudenhoitovinkkejä, mutta kokeilee Apoteekin pyynnöstä apteekin tuotteita avaralla mielellä. 

Lue lisää:

Milloin influenssarokote kannattaa ottaa?

Selätä flunssa

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje