Testissä nenäsuihkeet

  • 0114_juhatestaa

Me herrasmiehet emme nenäämme kaivele. Nenäsuihke  on salainen aseemme talvisään kuivattaman nenän limakalvojen kunnossapitoon. 

Nasolin Nozoil -öljy, 10 ml suihkepullo, 11,40 e

3piste

Valmistajan lupaus: No More Itchy Nose eli Ei enää kutiavaa nenää. Siinä mielessä tuotelupaus toteutuu, että seesamiöljypohjainen aine ei ainakaan kutita nenässä. Tämä nenäsuihke tuntuu pakkasella pitävän nokan mukavan kosteana. Jos oma hengityselin toimii normaalisti, on kuitenkin vaikea sanoa, mikä on suihkeen antama hyöty. Aine ei sovi seesamiöljylle allergisille.

+ Ei ärsytä.
+ Seesamiöljy tuntuu voitelevan nenää mukavasti.
- Nenästä takaisin vuotava öljyisyys saa ylähuulen kiiltämään.
- Suihke levittyy epätasaisesti.

Novartis Otrimer, isotoninen merisuolaliuos 20 ml suihkepullo, 8,30 e

3piste

Valmistaja lupaa tuotteen kosteuttavan hellästi pienet ja isot nenät. Se pitääkin paikkansa. Kosteutus tuntuu varmasti miellyttävältä, jos oma nenä tuntuu Saharalta, mutta tämäkään aine ei tunnu muuttavan ongelmattoman nenän tilannetta suuntaan tai toiseen. Jos on tullut syötyä makeita herkkuja liikaa, suihkaus suolaliuosta nenään neutraloi myös suun.

+ Tasainen suihke.
+ Sopii myös perheen pienimmille.
- Käyttö vaatii nenäliinaa, sillä aine saa nenän vuotamaan.
- Hengitysteitä pitkin suuhun valuva suolaliuos luo mielikuvan siitä sukelluksesta meressä, kun hengityksen pidättäminen unohtui.

Kuiva ja kutiseva nenä haittaa miehen elämää ja on myös pöpöjen paras kaveri.
– Jos limakalvot ovat kuivat, ne menevät helposti rikki ja luovat otolliset olosuhteet infektioille, apteekkari Tarja Timosaari Pasilan Apteekista sanoo.
Hyvä apu allergian tai talven kuivan viiman runtelemalle nenälle on kosteuttava ja voiteleva nenäsuihke. Tällaisia ovat esimerkiksi öljypohjainen Nasolin Nozoil ja merivesipohjainen Otrimer.
Koska Nasolin Nozoil ja Otrimer eivät sisällä lääkeaineita, niitä voi huoletta käyttää pitkiäkin aikoja, myös flunssan ennaltaehkäisyyn. Tukkoiseen nenään ne eivät auta samalla tavalla kuin lääkeaineita sisältävät suihkeet, mutta merivesisuihkeella voi avata nenän ennen avaavan lääkesuihkeen käyttöä.

– Jos ei ole nuhainen, mutta nenä on kuiva, suihkeet parantavat oloa. Nenäsuihkeen avulla limakalvoille ei kerry karstaa eikä muutakaan ylimääräistä töhnää. Nuhanenän limakalvoturvotusta helpottavat lääkesuihkeet puolestaan kuivattavat nenää, jolloin niiden rinnalla on suositeltavaa käyttää jotakin limakalvoja kosteuttavaa valmistetta. Limakalvoturvotuksen hellittäessä ilma nenän kautta kulkee hyvin, ja poskiontelotulehduskin voidaan joissakin tapauksissa näin välttää, apteekkari Tarja Timosaari kertoo.
Nenäsuihkeen käyttö on helppoa. Ennen annostelua nenä kannattaa niistää tyhjäksi. Jos nenä on tukossa, merivesipohjaista suihketta voi annostella jo ennen niistämistä niistämisen helpottamiseksi.
– Sen jälkeen päätä taivutetaan kevyesti eteenpäin, suihkeen kärki viedään varovasti sieraimeen, ja molempiin sieraimiin suihkutetaan yhdestä kahteen suihkausta liuosta, Tarja Timosaari opastaa.
– Jokaiselle perheenjäsenelle pitäisi hygieniasyistä olla oma pullonsa, Tarja Timosaari muistuttaa.

Testaaja

  • Juha on kolmekymppinen työssäkäyvä perheenisä. Hänen elämänsä on kiireistä ja kuluttavaa. Vapaa-ajallaan hän juoksee.
  • Juha karsastaa komeudenhoitovinkkejä, mutta haluaa tuoksua hyvältä ja pitää ihonsa kimmoisana.
  • Kosmetiikalta Juha odottaa tehoa ja sitä, että kemikaalit eivät ärsyttäisi hänen tytärtään.

Lue lisää:

Juha testaa: Miehen parhaat pesunesteet

Juha testaa: Nenäsuihkeet

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje