Nenäkannu vai suolasuihke?

  • nena_physiomer_sarvikuono

Nenän huuhteleminen suolaliuoksella poistaa aistimesta ylimääräiset eritteet ja auttaa limakalvoja pysymään kunnossa. Kumpi on parempi, suihke vai nenäkannu?

Tukkoinen tai arka nenä.
– Siitäkin syystä apteekin ovi käy tiuhaan, vahvistaa Helsingin Herttoniemessä toimivan Kipparlahden apteekin farmaseutti Antero Cederberg.
– Suomalaisilla on hirvittävä määrä nenäongelmia päätellen siitä, kuinka paljon erilaisia nenänhoitotuotteita menee kaupaksi, Cederberg sanoo.

Etenkin talviaikaan nenää kiusaavat muun muassa flunssat jälkitauteineen. Talviajan kuiva ilma on nenälle muutenkin ongelmallinen. Se kuivattaa limakalvot, mikä puolestaan saa ne alttiiksi taudinaiheuttajille ja lisäksi nenän ärtymään.

Hyvä konsti nenäongelmien lievittämiseksi on nenäonteloiden huuhtelu suolaliuoksella.
– Kyllä se suola vain tekee hyvää. Suolaliuos tuo limaa hyvin nenästä ulos, mikä auttaa tukkoisuuteen ja allergiaoireisiin sekä helpottaa myös poskiontelon tulehduksista jatkuvasti kärsivien oloa.

Juhan kokeilemista tuotteista Physiomerissä suolaliuos on valmiina, Sarvikuonoon se taas pitää sekoittaa itse. On makuasia, kumpi ratkaisu on käyttökelpoisempi.

Nenän huuhtelu suolaliuoksella on itämaisessa lääketieteessä vanha konsti. Suolaliuos irrottaa nenästä karstoja, limaa, kostuttaa limakalvoja ja laskee limakalvojen turvotusta. Koska suolaliuoksen käytöllä ei ole mahdollisen kutinan lisäksi muita sivuvaikutuksia, nokkaansa voi periaatteessa huuhdella niin usein kuin haluaa.

– Parasta nenän huuhteluun on merisuola. Sen sijaan terveyssuoloja, kuten pansuolaa ja lisättyä jodia sisältäviä suoloja ei nenään pidä laittaa, Cederberg muistuttaa.

– Joku käyttää suolahoitoa helpottamaan oireitaan, joku toinen säännöllisesti pitääkseen nenänsä limakalvot puhtaina. Mutta jos mitään oireita ei ole, tuskinpa näitä ihan hammaspesun kaltaiseksi yleishygieniseksi päivittäistoimeksi kannattaa ottaa, hän sanoo.

Physiomer Normal Jet&Spray, 12,20 e (90,37 e/l)

3piste

Tuote puhdistaa nenää Saint Malon rannikon merivedellä. Se huuhtelee ja poistaa ylimääräisen nenäeritteen, kosteuttaa nenän hengitysteitä sekä ehkäisee näin ennalta sekundaarisia infektioita korvissa, nenässä ja kurkussa. Käyttäjän aprikoitavaksi jää lähinnä se, eikö nimeksi olisi riittänyt vain Spray.

Plussat

  • Koska liuos on valmiina pullossa, tuote soveltuu esimerkiksi matkalle mukaan maihin, joissa vesijohtoveden puhtaudesta ei ole takeita.
  • Helppo käyttää: Suutin kiinni ja satsi nenään!
  • Ulkoasultaan neutraali pullo ei herätä kysymyksiä.

Miinukset

  • Suippo nokka helpottaa tähtäämistä, mutta painuu sen verran syvälle klyyvariin, että on vaikea tietää mikä on tarpeeksi.

Sarvikuono-nenäkannu, 8,80 e

4piste

Leikkisästi savannin asukin mukaan nimetty huuhtelulaite juontaa juurensa etenkin merellisten kulttuurien kansanperinteeseen. Valmistaja yhdistää sarvikuono-nenänhuuhtelukannun käytön joogan kokonaisvaltaisiin kehonpuhdistusmenetelmiin, sillä molemmat lisäävät elämän laatua.

Plussat

  • Pitkävartinen suolan annostelukauha on kätevä.
  • Nenäkannun nokka asettuu tukevasti sieraimeen.
  • Helppo- ja monikäyttöinen. Nuhan jälkeen Sarvikuonolla voi vaikka kastella kukat!
  • Alkuinvestoinnin jälkeen tuotetta voi käyttää yhä uudelleen.

Miinukset

  • Tuotteen ohjeet ja mainostekstit viittaavat muun muassa joogaan, mutta tieteelliset argumentit jäävät laihoiksi.

Testaaja

Juha on työssäkäyvä perheenisä, joka karsastaa komeudenhoitovinkkejä, mutta kokeilee Apoteekin pyynnöstä apteekin tuotteita avaralla mielellä. Juha haluaa pitää katseen kirkkaana ja kokeilee siksi tällä kertaa nenänhoitotuotteita.

Lue lisää:

Nenähuuhtelu helpottaa allergiaa

Mikä avuksi tukkoiseen nenään

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje