Yskä on aina oire

  • 0117_yska

Yskä syntyy, kun keho pyrkii poistamaan elimistöstä haitallista ainetta. Hoito kohdistuu yskän syyhyn.

Yskä on oire, joka syntyy, kun keho pyrkii poistamaan elimistöstä haitallista ainetta. Yskärefleksiä stimuloivat erilaiset mekaaniset, kemialliset ja lämpötilaan perustuvat ärsykkeet sekä paikalliset välittäjäaineet. Yskän syy voi piileä lukuisissa eri elimissä, sillä yskäreseptoreja on nenän, sivuonteloiden, nielun, kurkunpään, korvan, henkitorven ja keuhkoputkien alueella, keuhko- ja sydänpussissa, palleassa, ruokatorvessa ja mahalaukussa. Keuhkokudoksessa yskäreseptoreja ei ole.

Yskä ei siis ole sairaus, vaan aina oire. Erityisen yleinen se on ylähengitystietulehduksen eli flunssan yhteydessä. Se on vuosittainen vaiva lähes jokaisella, ja menee ohi 3–4 viikossa. Hengitystieinfektion jälkeen yskä voi pitkittyä keuhkoputkien hyperreaktiivisuudesta johtuen, mutta se voi myös olla oire poskiontelotulehduksesta tai tuoreesta astmasta.

Tupakoivilla tavallisin yskän syy on keuhkoahtaumatauti tai krooninen keuhkoputkitulehdus. Jotkin lääkkeet, kuten verenpainetaudin hoitoon käytetyt ACE:n estäjät, voivat myös aiheuttaa yskää. Potilaalla, joka ei tupakoi eikä käytä ACE:n estäjälääkitystä ja jolla keuhkokuva on normaali, on yskän syynä jopa yli 90 prosentissa tapauksista astma, refluksitauti tai ylähengitystieperäinen yskäoire, jolla tarkoitetaan takanieluun valuvaa limaa.

Hoito kohdistuu yskän syyhyn. Tarvittaessa tehdään hoitokokeiluja esimerkiksi astman tai refluksitaudin poissulkemiseksi. Yleensä yskä paranee, kun sen aiheuttaja hoidetaan. Ellei syynmukainen hoito ole mahdollista, ja yskä haittaa huomattavasti potilaan elämää, voidaan käyttää yskänlääkkeitä oireenmukaiseen hoitoon. Puheterapiasta voi olla hyötyä, jos yskään liittyy toiminnallinen äänihäiriö. Joskus yskälle ei löydetä syytä, jolloin puhutaan itsesyntyisestä kroonisesta yskästä.

Yskää sanotaan pitkittyneeksi, kun se on kestänyt 6–8 viikkoa. Esimerkiksi flunssan yhteydessä tullutta yskää voi seurata kotona muutaman viikon, jos ei ole kuumetta ja yleisvointi on hyvä, eikä yskä haittaa kovasti elämää. Jos yskä on kuitenkin tullut ilman muita flunssan oireita tai siihen liittyy verisyyttä tai pitkittynyttä kuumetta, kannattaa tutkimuksiin hakeutua jo aiemmin.

Hoitopolkuja

  • Etsitään syy yskimisen taustalla ja hoidetaan se.
  • Joissakin tapauksissa käytetään yskänlääkettä oireenmukaiseen hoitoon.
  • Jos yskään liittyy toiminnallinen äänihäiriö, puheterapia voi auttaa.

Asiantuntijana yleislääkäri Toni Vänni, Suomen Terveystalo Oy.

Lue lisää

Kannattaako yskää hoitaa yskänlääkkeellä

Närästys kannattaa aina hoitaa – näin nitistät närästyksen

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje